Що відбувається з цінами на соняшникову олію?

Ціни на соняшникову олію поступово зростають, а обсяги експорту, натомість, зменшуються. При цьому споживацький попит знизився в рази. Така ситуація склалася зараз у галузі жиро-олійної промисловості. 

Зауважимо, що нинішні обставини не на користь ані малому бізнесу, ані великим агрохолдингам: перші зупинили роботу внаслідок стрімкого зростання ціни на соняшник, а другі очікують на ще більше підвищення цін. 

Що відбувається з цінами на соняшникову олію? Mizez

У порівнянні з минулорічним сезоном, більш ніж на 2% зменшився експорт з України соняшникової олії (з 3,26 до 3,19 млн тонн), зокрема в березні обсяг поставок в інші країни знизився на цілих 14%.

Глобальна ситуація

У світі між тим триває спекулятивне підвищення цін на соняшникову олію, а також соєву. Воно відбувається на фоні прогнозів щодо зменшення обсягу врожаю у США та Аргентині. До того ж, 75% малазійських плантацій пальмової олії поки що не функціонують через заборону уряду. 

Нагадуємо, що насіння соняшника наразі є одним з ключових позицій імпорту. Наприклад, минулого року Україна закупила близько 33 тис. тонн посівного матеріалу цієї рослини на загальну суму $249 млн. Найбільшу кількість насіння олійних культур (28%) до України імпортувалося зі США, на другому місці була Туреччина (16,8%).

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf