Розв’язуємо проблему падалиці соняшнику

Соняшник є однією з найбільш рентабельних культур, але разом з тим і проблемних. На другий рік після збору врожаю на полі часто проростає падалиця соняшника, яка може заподіяти значної шкоди новій культурі.

Чому проростає падалиця соняшнику?

Під час збирання врожаю комбайном втрати зерна зазвичай доволі значні. Саме це насіння незабаром і проростає у вигляді так званої падалиці. Тож першим кроком у протистоянні падалиці соняшнику має бути вдосконалення зернозбиральної техніки. Обирайте жниварки, які мають ліфтери для суцільного збору врожаю культури. Вони не призводять до великих втрат насіння. Але пам’ятайте, що невиповнені насінини все одно будуть видуватися з сепараційної системи комбайна. Якщо погодні умови сприятливі, це невиповнене насіння через деякий час проростає.

Другим чинником виникнення падалиці є вилягання рослин у фазі фізіологічного дозрівання (через сильний вітер або ж під час роботи комбайна).

Як протистояти падалиці соняшнику?

Після того, як ви зібрали врожай соняшнику, ґрунт не варто обробляти впродовж трьох тижнів. За цей час насіння, що залишилося в ґрунті, встигне фізіологічно дозріти. Тільки після цього доцільно проводити плановий обробіток ґрунту.

Загалом аграрії виділяють два методи боротьби з падалицею соняшнику:

  • агротехнічний;
  • хімічний.

Серед агротехнічних методів боротьби з падалицею найбільш дієвим є подвійне лущення стерні. Застосувавши, наприклад, глибоку оранку, ви вирішите проблему лише частково. Так, насіння опиниться глибоко в ґрунті, де воно не зможе прорости. Але його життєздатність становить близько 5 років і тому, за сприятливого збігу обставин ви можете через кілька років виявити в новій культурі неприємний "сюрприз".

Для закріплення результатів агротехнічного методу застосовується хімічний. Вибирайте відповідний гербіцид в залежності від типу культури та фази її розвитку.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf