Методи боротьби з павутинним кліщем варто переглянути

На території України почалися справді спекотні дні, а це означає, що доведеться боротися зі шкідниками та хворобами, які вони з собою приносять. Зокрема наразі необхідно буде боротися з павутинним кліщем, який активно почав розмножуватися. Минулого сезону він значно пошкодив посіви в багатьох господарствах.

Методи боротьби з павутинним кліщем варто переглянути | MIZEZ

Коли і для яких культур небезпечний

Час активізації фітофага — квітень-травень, коли температура починає сягати 12–15°С. Оптимальна температура для розвитку й розмноження шкідника — 29–31°С, вологість 35–55%, гідротермічний коефіцієнт — 1,1. При високій вологості та температурі понад 35°С павутинний кліщ також активно розмножується.

У травні-червні шкідник починає мігрувати з бур’янів на культури, де може розвиватися до серпня. Найчастіше павутинний кліщ уражає сою, на якій протягом періоду вегетації розвивається 3–4 генерації фітофага. Однак в 2019 році кліщ усе частіше зустрічався на кукурудзі й соняшнику на півдні України та у Вінницькій області.

Цього року деякі господарі в Херсонській й Миколаївській областях уже помітили павутинного кліща на полях соняшника. Варто зауважити, що через розширення ареалу заселення шкідника боротьба з ним ускладнюється.

Як боротися з павутинним кліщем?

Раніше одним із найдієвіших методів у боротьбі з цим шкідником вважалася правильна сівозміна. Нехтувати нею не потрібно, однак, зважаючи на сучасну ситуацію, дещо відкоригувати, зокрема переглянути наявність у сівозміні кукурудзи та соняшника.

Для сівби сої краще вибирати ультраранньостиглі гібриди й сіяти їх якомога раніше. Дослідження показали, що на них у фазі утворення бобів щільність кліща не сягала вище 1,9–2,4 екземплярів на листок. Це в 11–14 разів менше, якщо порівнювати зі середньостиглими сортами. Ультраранньостиглі групи вирощують за технологією no-till перед озимими культурами.

Для боротьби з павутинним кліщем використовують акарицидні або інсекто-акарицидні препарати: хімічні чи мікробіологічні. Перевага перших полягає в тому, що для них характерна системна дія. Хімічні препарати захищають рослини в середньому до 14 днів. Однак їх не можна використовувати за температури понад 25°С. А павутинний кліщ найбільш активний саме за високих температур. Тому як дієву альтернативу застосовують інсекто-акарициди біологічного походження на основі авермектинів. Ними можна обприскувати посіви при 12–35°С. Також їхня перевага полягає в тому, що такі препарати перешкоджають відродженню личинок із яєць.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf