Які культури не слід сіяти поруч

У вас хороша розсада, ви грамотно доглядаєте за посівами, підживлюєте їх і вчасно поливаєте. А врожай все одно низький. Можливо, культури просто не уживаються одна з одною? Ми вам розповімо, які культури не слід сіяти поруч.

Які культури не слід сіяти поруч

Явище негативного впливу однієї рослини на іншу називається алелопатія. Воно полягає в тому, що всі рослини виділяють у ґрунт особливі хімічні речовини, які можуть допомогти або перешкодити росту інших.

Які рослини ворогують між собою?

  1. Картопля та помідори. Ці рослини належать до одного сімейства, і через це їх вражають однакові хвороби. А ще ними ласують одні й ті ж шкідники (наприклад, колорадський жук). Щоб не допустити небажаного обміну інфекціями або шкідниками, не варто також висаджувати поруч перець і баклажани.
  2. Перець і бобові. Обидві рослини може вражати грибкова інфекція антраклоза, яка спричиняє утворення плям на стеблах і листках, а також уражає плоди.
  3. Горох і цибуля. Всі види цибулі уповільнюють ріст гороху. Зауважимо, що горох, у свою чергу, недолюблює часник.
  4. Кріп і морква. Кріп відчутно уповільнює ріст коренеплодів.
  5. Брокколі та салат-латук. Знову ж таки, брокколі виділяє речовини, що можуть пригнічувати ріст салату.
  6. Хрін і столовий буряк. Окрім буряку, хрін ще не любить бобові та соняшник.
  7. Капуста та виноград. Щодо цього твердження можна посперечатися, однак багато аграріїв стверджують, що капуста може погіршувати смакові якості винограду.

Тепер, знаючи, які культури не слід сіяти поруч, ви можете грамотно спланувати розташування посівів задля отримання хорошого врожаю.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf