Боротьба з бур’янами на посівах гороху

Горох польовий — поганий конкурент бур’янам, особливо протягом першого місяця після посадки. Відносно повільний ріст на ранніх етапах та відсутність повноцінного ґрунтового покриву на посівах дають можливість бур’янам розвиватися. 7-8 зміцнілих рослин на приблизно 10 см² — критичні умови для того, щоби горох чинив опір бур’янам.

Багаторічні та однорічні бур’яни, що з’являються на початку сезону, включно з лободою білою, кохією, падалицями, гірчицею польовою та вівсюгом звичайним, є дуже конкурентоспроможними гороху. Наприклад, канадське дослідження показало, що 2 рослини дикої гірчиці на приблизно 10 см² (у канадському дослідження — фут квадратний) знижують урожай гороху на цілих 35%.

Боротьба з бур’янами на посівах гороху | MIZEZ

Хороша боротьба з бур’янами також дуже важлива для вирощування високоякісного харчового гороху. Бур'яни, зокрема кохія, курай (солянка), пасльонові та витка гречка берізкова, можуть спричинити проблеми зі збиранням врожаю на полях, які мають бути зібрані заразом. Ягоди пасльону можуть підфарбовувати насіння гороху при зборі врожаю, знижуючи його якість.

Як боротися з бур’янами в горосі

Культурні методи, які слід використовувати як частину інтегрованої системи боротьби з бур’янами, включають сівозміну, підбір поля, посів культури при відповідній щільності та використання чистого насіння. Існує кілька ґрунтових та післясходових гербіцидів для боротьби з бур’янами в горосі.

Рекомендується застосування гербіцидів перед посадкою польового гороху. Біологічна активність ґрунту може забезпечити боротьбу з бур’янами під час появи сходів. Взагалі горох польовий — поганий конкурент бур’янам на ранніх етапах розвитку. Зазвичай післясходові гербіциди слід застосовувати для дрібних бур’янів та висоті рослин гороху менше 5-10 см для максимальної боротьби та мінімізації пошкодження врожаю. Десиканти також можна застосовуватися, щоби висушувати бур’яни перед жнивами для більш продуктивного врожаю.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf