Як отримати високий урожай гороху?

Невибагливий, однак не всім аграріям його вирощування під силу — саме так можна охарактеризувати горох. Зазвичай українські фермери отримують від 2,1 до 2,7 тонн гороху з гектара. Але за умови продуманого підходу до вирощування цієї культури можна отримувати й значно більше: до 4,5 тонн з гектара. 

Як отримати високий урожай гороху? | MIZEZ

Чи підходить ваше поле для вирощування гороху?

Для вирощування гороху якнайкраще підходять чорноземи або добре дреновані суглинки з рН більше 5,0 (нейтральні або лужні). У ґрунті не повинно бути залишків сульфонілсечовини від гербіцидів, внесених у минулому сезоні. Переконайтеся, що на полі, де планується вирощування гороху, не вирощували раніше бобові або олійні культури. На сусідніх полях теж не повинен рости горох або кормова люцерна.

Хвороби та якість насіння

Найбільшу шкоду гороху завдають кореневі гнилі. Посіви може уразити й вірус мозаїки, що передається через насіннєвий матеріал або переноситься попелицею чи трипсами. Тому ретельне протруювання насіння перед сівбою та дотримання сівозміни є фундаментом майбутнього врожаю. А загалом слід купувати якісне насіння у перевірених дилерів з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов свого регіону. 

Коли розпочинати сівбу гороху?

Сівбу цієї культури слід розпочинати якомога раніше: вона любить вологу. Контролюйте норми висіву та глибину сівби — це фактори, що дуже впливають на врожайність гороху. Під час сівби зазвичай вносять від 50 до 100 кг суперфосфату на гектар. Не забувайте також про азотні добрива й органіку. Добрива можна вносити прямо в рядки. 

Насіння проростає за температури +1…+2°С й доволі стійке до низьких температур: витримує короткочасні заморозки до –7°С. Як не дивно, але найвищий урожай можна отримати в той рік, коли засіяне поле (без сходів!) накрило пізнім снігом. 

Для боротьби з бур’янами у посівах гороху можна застосовувати післясходове боронування (проводьте його у післяобідній час, коли тургор рослин зменшується). Загалом слід робити ставку на досходові гербіциди, а страхові використовувати за необхідності.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf