Методи боротьби з колорадським жуком, які повинен знати кожен аграрій

Весняні польові роботи вже стартували і у аграріїв багато клопотів — посадка рослин, прополка, підживлення, знищення бур’янів. А до цього ще додається й боротьба з колорадським жуком, який атакує картоплю. Він сильно пошкоджує вегетативну масу рослини, що може призвести до повної втрати врожаю.

колорадський жук

Чому важко позбутися шкідника

У період бутонізації картоплі на ній починають з’являтися личинки жука і вже в період цвітіння більшість рослин вкрита шкідником. Колорадські жуки можуть об’їсти до 45% листя, що знизить майбутній врожай на 30%. Якщо ж шкідник встигне з’їсти 80% листя, то половина врожаю пропаде. Саме тому аграрії намагаються якомога швидше позбутися жуків та личинок.

А позбутися його непросто. Він зимує на глибині 30 см в ґрунті і здатен витримувати температури до -9°. Коли навесні земля прогрівається до +13°, то жуки починають з'являтися на поверхні та шукати їжу. Цей процес може розтягуватися та тривати до 2 місяців, тобто масово жуки на поверхні не з’являються.

Шкідник швидко адаптується до мінливих умов навколишнього середовища. У будь-який час може впасти в сплячку, щоб перенести несприятливі для нього умови. Жук може знаходитися без їжі до 60 днів. До того ж розмножується комаха дуже швидко.

Особливості життєвого циклу жука

Запліднення самок відбувається восени, саме тому вже навесні вони відкладають яйця на нижню частину листочків рослин. За один раз самка відкладає до 600 яєць, через 2 тижні з’являються личинки. Спочатку вони мають темно-сірий колір, а потім — яскраво-оранжевий. Найбільш стійкими до впливу інсектицидів є личинки на четвертій стадії розвитку, коли вони мають червоний відтінок.

Після того, як личинки наїдаються, вони ховаються у ґрунт для лялькування, а після 10-15 днів вже можна побачити на поверхні дорослих жуків.

Найкращий час для того, щоб позбутися колорадського жука — це 1 та 2 стадія розвитку личинок, тобто коли вони мають сірий та оранжевий колір. Якщо ви не встигли це зробити, можна обірвати листя з яйцями.

Знищення колорадського жука народними методами та інсектицидами

Позбутися шкідника можна різними способами. Є низка народних способів, які городники використовують для знищення жука:

  • Деревний попіл — він згубно діє на дорослих особин та личинок. Ним можна потрусити рослини.
  • Настій гіркого полину — 200 г полину потрібно подрібнити, додати склянку попелу, залити гарячою водою (5 літрів). Настоюють все до 3-х годин, після цього проціджують та наносять на рослини методом обприскування.
  • Розкладіть навесні шматочки картоплі чи лушпиння ще до її висаджування. Попередньо змочіть їх у розчині сечовини на добу (пропорція 1:5). Повторюють таку процедуру і восени, щоб потруїти максимальну кількість комах.
  • Можна робити глибоке перекопування восени та навесні, щоб жуки замерзли під час сплячки.

Найбільш дієвим варіантом вважають саме інсектициди. Але важливо правильно їх використовувати. Обприскування слід робити ввечері, погода повинна бути сухою, без сильного вітру. Період обробки обирають такий, щоб личинки не встигли підрости до 3-ї стадії та вилупитися з яєць.

Не можна тривалий час використовувати один і той же препарат, адже комахи до нього звикають. Інсектициди повинні мати системну дію, тобто проникати в клітини, щоб їх не змив дощ. Останній раз, коли можна обробляти картоплю — за 20 днів до дати збору врожаю.  

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf