Самшитова вогнівка: Буковина потерпає від нового шкідника

шкідник

З 2006 року в Європі стрімко почала поширюватися самшитова вогнівка, в Україні ж появу шкідника зафіксували у 2014 році. Він завдає великої шкоди рослинам самшиту, швидко їх знищуючи. Минулого року самшитова вогнівка атакувала Буковину, але цього року ситуація загострилася — аномально тепла зима сприяла поширенню і розмноженню шкідника.

Чим небезпечна самшитова вогнівка

Озеленення території за допомогою самшиту — популярна практика у нашій країні. Самшит є невибагливою вічнозеленою рослиною, стійкою до холоду. З неї формують зелені огорожі, створюють фігури ландшафтного дизайну. Донедавна ніяких проблем із самшитом не було — він не мав шкідників, його не вражали хвороби.

Поодинокі випадки появи вогнівки були виявлені в Україні ще у 2014 році. Наступного 2015 року зафіксували повне об’їдання листя рослини на Закарпатті. І минулого року вогнівка почала активно поширюватися на Буковині.

Гусениці вогнівки (саме вони поїдають листя) спочатку мають жовто-зелений колір та чорну голову. Потім вони набувають темно-зеленого кольору (до 3-4 тижнів). У процесі живлення комахи накопичують у собі алкалоїди самого самшиту.

Поїдати листок самшиту гусениці починають з нижньої частини. Дорослі гусениці з’їдають і верхню частину. Також вони обплітають гілки павутиною у процесі харчування. Гусениці мають настільки великий апетит, що одна особина здатна за 4 години повністю знищити листок самшиту.

Якщо гусениць на рослині багато, то кущ швидко перетвориться на сухостій, який буде мати неприємний запах. Тому, якщо ви помітили комах на самшиті, треба вжити негайних заходів для боротьби з ними. Адже природних ворогів вони не мають, а дорослі метелики активно перелітають на інші рослини, де відкладають яйця. Самшит же дуже повільно відновлюється після таких атак.

Як боротися з вогнівкою?

Якщо кущів на ділянці небагато, боротися з комахами можна вручну — тобто збирати гусениць та знищувати відкладені яйця. Але якщо із самшиту утворена ціла огорожа, то не обійтись без хімії.

Знайти пестициди можна у спеціальному переліку агрохімікатів, дозволених в Україні. Обробляти рослини можна лише у безвітряну погоду. Проводять роботи у період після 22 години і до 7 ранку. Важливо обприскувати кущі самшиту не тільки з усіх боків, а й у середині. Але слідкуйте за тим, щоб хімічна речовина не потрапляла на ті рослини, які є поряд.

Зверніть увагу на те, що подібні інсектициди заборонено використовувати у лікувально-профілактичних установах для дітей, на підприємствах харчової промисловості. Потрапляє під заборону і зона густонаселеного житлового району.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf