Масова загибель ріпаку: фермери пояснили причину

Нещодавно з’явилася інформація, що велику кількість ріпаку було втрачено через морози. Фермери одразу встановили, що основна причина загибелі ріпаку — ураження шкідниками, а не заморозки. Вони настільки ослабили рослини, що весь урожай був фактично знищений.

Масова загибель ріпаку: фермери пояснили причину | MIZEZ

Справжня причина загибелі рослин

Директор дослідної станції НААН Чехов Сергій повідомляє про те, що цього року спостерігається аномально велике заселення ріпаку шкідником — прихованохоботником. Сергій Чехов говорить: 

«Прихованохоботників шукати треба в черешках листя і всередині самого стебла. Деякі шкідники вже прогризають не тільки листя і стебло, а й корінь зсередини».

Це підтверджує і фермер Анатолій Міюц із Запоріжжя. Він впевнений, що настільки критичною ситуація з загибеллю ріпаку через морози стала тому, що попередньо рослини були уражені шкідником. Він говорить: 

«Комаха пошкодила рослини ще перед приморозками, які потім і загинули від морозу. До появи заморозків стебла просто кишіли личинками. Саме це і стало основною причиною лиха, а не заморозки».

Шкідники ріпаку

Раніше повідомлялося, що прихованохоботники вже живляться на 34% посівів озимої культури. Середня чисельність комахи — один екземпляр на рослину. Пошкоджено вже 2% рослин.

Завдають шкоди ріпаку й хрестоцвіті блішки — їх було виявлено майже на 50% площ озимої культури. Середня чисельність — 0,3 екземпляри на м², максимальна зафіксована кількість — 2. Ним пошкоджено вже 2,5% ріпаку.

Ріпаковим квіткоїдом було заселено 28% площ, які були обстежені, 2% рослин та 4% бутонів.

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf