Які шкідники зараз загрожують посівам?

Цьогорічна весна стала доволі складною для українських аграріїв. Посівна через незвичне березневе тепло розпочалася рано. Початок квітня видався жарким і посушливим. А вже у середині квітня тепла погода чергувалася з холодною та вітряною. Подекуди шкоди посівам і цвітінню плодових дерев завдали нічні заморозки. Температурні гойдалки негативно вплинули на розвиток сходів ярого ячменю та ярої пшениці. 

шкідники

Поривчастий і сильний вітер спричинив висушування верхнього шару ґрунту та ще більше посилив вплив посухи. Однак такі погодні умови були несприятливими не лише для рослин, а й для шкідників: їхнього розвитку та розмноження. 

Ситуація у різних областях України

У Миколаївській, Одеській, Херсонській областях спостерігається активність клопа шкідливої черепашки, що вже вийшов з місць зимівлі. В інших регіонах через прохолодну погоду його активність поки низька. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Від 1 до 3% рослин на 3–12% посівних площ пошкодили личинки хлібної жужелиці. У Запорізькій області виявили найбільшу кількість личинок цього шкідника, але такі осередки вже успішно локалізовані. 

В Одеській області наприкінці квітня на початку травня експерти прогнозують масове заляльковування личинок туруна, якщо погода виявиться сприятливою для шкідника. 

На Закарпатті спостерігається літ чорної пшеничної, гессенської та шведських злакових мух.

Посіви озимого ріпаку в доброму стані. Однак подекуди на рослинах у Київській, Полтавській, Черкаській, Тернопільській та Миколаївській областях розвиваються такі шкідники як стебловий капустяний і великий ріпаковий прихованохоботники, хрестоцвіті блішки. Триває літ білокрилки, капустяного білана та бронзівки волохатої.

У всіх областях, де є посіви буряка, триває вихід бурякових довгоносиків. На полях, з яких уже був зібраний урожай буряків, експерти знаходять до 2 екземплярів звичайного бурякового довгоносика на м².

У сходах гороху спостерігаються жуки піщаного мідляка та бульбочкові довгоносики, які подекуди пошкодили до 6% рослин. Найбільше екземплярів піщаного мідляка наразі у Херсонській області — до 3 на м². Окрім гороху, він також заселяє крайові смуги посівів ріпаку та озимих зернових. Найближчим часом очікується поява піщаного мідляка на соняшнику та кукурудзі. 

Ґрунтові шкідники (як-от ковалики, хлібні жуки, хрущі) спостерігаються у різних областях: їхня чисельність від 1 до 6 екземплярів на м². Вони харчуються переважно корінням озимих та ярих зернових, а також плодових і ягідних культур.

Редакційна команда MIZEZ 

Схожі статті по темі:

asdf