Озонова обробка кормів для птиці

Причиною масової загибелі птиці часто є заражений патогенними мікроорганізмами корм. У боротьбі з цією проблемою була доведена ефективність обробки корму озоном.

обробки корму озоном

Значення мікрофлори кормів

Мікроорганізми до корму птиці можуть потрапляти з ґрунту, атмосферних опадів, рослин, їх переносять комахи, птахи та тварини. 1 грам рослинних кормів може містити десятки тисяч та навіть мільйонів мікроорганізмів (кишкова паличка, сапрофіти, протей, коки, сарцини, актиноміцети, цвілеві гриби, дріжджі). Коли рослини розвиваються, ці бактерії не шкодять їм. Однак після скошування активізуються процеси їхньої життєдіяльності, які спричиняють розпад білків та інших речовин у рослинах. Шкідливі продукти розпаду накопичуються в зеленій масі, що призводить до швидкого псування корму.

Мікроорганізми також розвиваються і в зерні. У несприятливих умовах після збирання воно швидко починає псуватися, а накопичені в ньому токсини знижують поживність корму. Найбільш небезпечними серед усіх мікроорганізмів є цвілеві гриби, які викликають у птахів мікози та мікотоксикози. Накопичення токсинів у кормі спричиняють не лише патогенні, а й непатогенні гриби.

Отже, вражений мікроорганізмами корм провокує у птиці розвиток інфекцій та токсикоз, який пригнічує ріст і розвиток птахів, розлади травлення та обміну речовин, знижує стійкість організму. Якщо бактеріальна забрудненість корму велика, це призводить до загибелі птахів.

В останні роки стала поширеною санітарна обробка кормів хімічними препаратами, але через це птиця отруюється токсичними речовинами.

Озон — природний екологічно чистий дезінфікуючий препарат. Обробка корму озоном є безпечною та ефективною альтернативою боротьби з мікроорганізмами хімічними засобами. Знезараження відбувається вже при концентрації озону 1 г/м3 та обробці протягом 30 хв. Якщо концентрація озону становить понад 2 г/м3 за той самий час на всьому зерні та комбікормі знищуються всі види мікроорганізмів.

Кількість мікроорганізмів в обробленому озоном комбікормі в 7-15 разів менша, ніж у звичайному. Також озон активує білкові структури в кормі, завдяки чому підвищується засвоюваність амінокислот білків. Озон руйнує цвілі та їхні токсини. Навіть мінімальна його доза зменшує кількість життєздатних цвілей в ураженому зерні ячменю в кілька разів та водночас руйнує цвілі і їхні токсини. Отож завдяки обробці корму озоном його засвоюваність підвищується на 15%.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf