Який спосіб утримання курей обрати?

Усе більше країн останнім часом активно підтримують заборону кліткового утримання птиці через його негуманність. У Євросоюзі такий спосіб заборонений на законодавчому рівні. Натомість фермери вдаються до вільно-вигульного органічного утримання. Однак чи все так просто в Україні?

При утриманні в клітках, щоби більш ефективно використовувати площу курятника, комірки розміщують у 3 яруси й більше. Це призводить до підвищеної кількості шкідливих газів, пилу, мікроорганізмів, які птиця вдихає, коли послід підсихає.

Тривалість життя за кліткового утримання кур-несучок становить не більше року. Далі їх утилізують. При незбалансованому раціоні у птахів знижується продуктивність, виникають проблеми з кінцівками. Внаслідок того, що кури постійно труться об клітки, вони починають втрачати пір’я, страждають від синців. Щоби птахи не травмували одне одного, їм часто підрізають частину дзьоба.

Одна з найбільших проблем при утриманні в клітках — ектопаразити (пухопероїди). Через сильний свербіж кури часто самі собі висмикують пір’я. Єдине вирішення проблеми тут — хімічна обробка інсектицидами, однак вони потрапляють до крові птахів, що негативно впливає на якість яєць.

Який спосіб утримання курей обрати? | MIZEZ

Вільно-вигульне органічне утримання птиці

За такого утримання птиця може порпатися в золі й піску, захищаючи себе від паразитів, змахувати крилами, гніздуватися і загалом вести природний спосіб життя.

При органічному вільно-вигульному утриманні кури несуться близько 3 років, далі зазвичай кількість яєць зменшується. Проте при належних умовах та збалансованому раціоні продуктивний вік можна продовжити до 5 років.

Відповідно до вимог органічного утримання не можна застосовувати антибіотики, стимулятори росту й гормони. Корми повинні бути переважно рослинного походження і теж органічні.

При такому способі важко контролювати якість продукції. Зростає кількість битих і забруднених яєць, ризик зараження сальмонелою. Погіршуються умови праці персоналу, адже частину яєць кури зносять на підлозі чи не призначених для цього місцях. Також важче здійснювати відлов птиці для вибракування та контролювати мікроклімат у пташнику. Хоча кури захищають себе золою, проте потрібно проводити моніторинг шкідників та небезпечних мікроорганізмів.

Вільно-вигульне органічне утримання добре для добробуту птахів. Однак це збільшує собівартість продукції і знижує конкурентоспроможність господарств, які його дотримуються, проти ферм, які застосовують звичайний клітковий спосіб. У ЄС було прийнято низку законодавчих актів для захисту європейських виробників яєць від конкуренції з країнами, у яких поки що немає обмежень щодо кліткового утримання птиці. Також сертифікація яєць за способом утримання курей є обов’язковою, без неї продукцію країнам Євросоюзу продавати заборонено. Процес сертифікації складний і дорогий, особливо для країн, які не є членами ЄС. Зараз Україна перебуває у процесі адаптації стандартів і норм до вимог Євросоюзу, зокрема це стосується й утримання птиці.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf