Гаряче

Аям Цемані: характеристика породи

Порода курей Аям Цемані має незвичайний зовнішній вигляд. Її представники мають насичене чорне забарвлення усього тіла, а не тільки пір’я. Але дана порода цінна не тільки зовнішнім виглядом, а й тим, що вона може дати фермеру у якості продукції.

Порода курей Аям Цемані Mizez

Характеристика

Аям Цемані – незвичайна порода, яка має чорне забарвлення. Навіть м’ясо – чорного кольору. Червоним є забарвлення лише печінки та крові. А ось за формою тіла та голови це звичайна курка. Виведена порода в Індонезії, де дуже популярна не тільки у якості джерела м’яса. Тут її використовують у магічних ритуалах та релігійних обрядах. Пригощають чорним м’ясом і туристів, для яких воно є справжньою екзотикою.

Порода Аям Цемані набирає популярності й у Європі. Але завести її доволі складно, адже вона є рідкісною – курчат треба ще знайти, щоб купити. Окрім цього, цей птах вимагає комфортних теплих умов проживання.

Продуктивність породи

В Україні таку породу вважають декоративною, хоча на батьківщині вона відноситься до яєчних. За рік курка дає близько 80-100 яєць, кожне з яких має масу 50 грам. За сприятливих умов можливе отримання й 120 яєць за рік. При цьому, шкаралупа має звичайний білий колір, а самі яйця нічим не відрізняються від звичайних.

Кури починають нестись у віці 8 місяців, спочатку яйця дещо менші за звичайні. А через кілька тижнів вони будуть стандартної маси. Якщо говорити про м’ясо Аям Цемані, то кури некрупні – по 1,5-2 кг, а півень може вирости до 2,5 кг.

Аям Цемані Mizez

Вимоги щодо утримання

Головною умовою утримання таких курей є тепло. Тому взимку курний повинен мати опалення, щоб температура тут не падала нижче плюс 15. Якщо цю умову ігнорувати, то птиця буде нести менше яєць або й взагалі не буде. Випускати їх із курника на прогулянку взимку теж не варто – навіть на декілька хвилин.

Аям Цемані погано «товаришують» із іншими тваринами, які можуть бути на подвір’ї. Це може призвести до численних «боїв» між птахами. Окрім цього, роздільно треба тримати й півнів цієї породи, адже вони схильні з’ясовувати стосунки між собою.

Вольєр, у якому планується утримання Аям Цемані. Повинен бути високим, адже ці  птахи високо літають та стрибають. Сідала можуть бути багатоярусними. Додатково зверху краще натягнути сітку, щоб птахи не втекли.

Підходити до курей даної породи треба акуратно, не створюючи зайвого шуму. Вони дуже полохливі, адже походять родом із джунглів. А в паніці можуть почати вилітати із вікон курнику, можуть поранити самі себе. Перевозити їх варто також обережно.

Там, де планується вигул цих птахів, потрібно створити комфортні для них умови. Так, на території повинні бути кущі, висока трава, сховки. Це необхідна умова для їх спокою.

Кури Аям Цемані Mizez

Розведення

Купуючи яйця Аям Цемані варто бути готовим до того, що процент вилуплення курчат може бути невисоким, адже їх перевезення саме по собі має поганий вплив. Порода дуже примхлива. А ось процент вилуплення курчат з яєць, які відклали вже власні кури, є високим. Та й виживає майже 100% курчат.

Щоб розведення Аям Цемані було успішним, варто створити всі умови для цього. Так, температура для тільки-но вилуплених курчат має бути не нижчою за 30 градусів. Цього правила варто притримуватися 2 тижні, потім температуру поступово знижують. Кормлять таких курчат сумішшю нежирного кисломолочного сиру, дрібно порізаної зелені та подрібненої крупи. Коли курчатам буде місяць, їх можна перевести на заводські корми, які мають великий вміст білку. У цей же час можна почати давати птахам опаришів.

Курчата повинні завжди мати доступ до свіжої води, овочів, зеленої трави, вигулу в вольєрі. Використовуйте автоматичні поїлки, щоб уникнути вологої землі.

Кури цієї породи є гарними квочками. Вони доглядають за яйцями та курчатами, оберігають їх від будь-якої небезпеки.

Порода Аям Цемані Mizez

Поради щодо догляду

Дана порода є стійкою до різних хвороб, але періодично треба давати птахам препарати проти глистів. Також для них роблять ванни із попелу, щоб птахи мали можливість позбавитися від шкірних паразитів. Для цього ставлять попіл у дерев’яному великому ящику, періодично цей попіл поновлюють або досипають.

Під час линяння курям треба давати риб’ячий жир та вітаміни, корм з високим вмістом білку, адже цей процес дається птахам нелегко.

Якщо ви плануєте збільшити поголів’я таких курей, залишайте у стаді лише тих, що не мають жодної білої плями. Якщо такі з’являються, то їх поселяють окремо від інших. Зазвичай таких курей залишають на м’ясо, яким можна здивувати клієнтів ресторану або вашої фермерської садиби.

Найбільш вигідно вирощувати Аям Цемані для продажу людям, які полюбляють екзотичних тварин, адже яєць птахи дають небагато, їх продуктивність не можна назвати великою.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf