Перспективи та проблеми кролівництва в Україні

У Національній академії аграрних наук вважають, що  потенціал кролівництва в Україні високий, воно має перспективу стати однією з провідних підгалузей тваринництва.

ФАО ООН прогнозує, що в найближчі роки кролятина буде займати важливе місце в харчуванні людей. Міжнародна організація з продовольства відштовхується в заяві від даних про те, що людство має гострий дефіцит тваринного білка в раціоні. А показники хімічного складу та харчових властивостей м’яса кролів вищі, ніж в інших видів тварин. Також кролів традиційно розводять приватні та фермерські господарства через їхню високу плідність та інтенсивність росту. М’ясо цих тварин — джерело додаткового прибутку для аграріїв.

Перспективи та проблеми кролівництва в Україні | MIZEZ

У світі, за даними ФАО ООН, щороку виробляється до 2 млн кролячого м’яса. Найбільше — у Китаї, Північній Кореї, Єгипті. Україна входить до десятки лідерів виробництва цього продукту, однак у нас спостерігається щорічний від’ємний приріст (-8,3).

В Україні відсутня державна підтримка кролівництва: 21 млн тонн живої маси кролів із загального обсягу 22,2 млн тонн виробляється господарствами населення, відповідно до даних 2018 року. Це в 6 разів менше проти показників 1980 року. Науковці вважають, що українці мали б споживати 84 млн тонн (2 кг на людину) на рік корисної кролятини, однак ми споживаємо лише 12 млн тонн (0,29 кг).

Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН уже давно займається питаннями кролівництва. Там називають такі несприятливі фактори для реалізації потенціалу кролівництва в Україні:

  • відсутність систем повноцінної годівлі тварин в особистих господарствах населення;
  • застарілі технології виробництва кормів;
  • потреба в сучасних лабораторіях для оцінки якості кормів;
  • відсутність організації та координації процесу селекції видів;
  • незабезпеченість новими технологіями та сучасними засобами для вирощування кролів;
  • замала кількість якісних ветеринарних препаратів для лікування та профілактики захворювань кролів;
  • низький рівень підготовки лікарів-ветеринарів;
  • відсутність курсів підготовки кролівників із залученням висококваліфікованих кадрів (науковців та практиків).

У Черкаській дослідній станції розробляють теоретичну базу для розв’язання проблемних питань українського кролівництва, пропонують практичні рішення та велику увагу приділяють міжнародній співпраці, зокрема з Молдовою та Польщею.

Пропозиції науковців для вирішення проблем кролівництва в Україні

У Черкаській дослідній станції говорять про необхідність створення стад кролів чистих порід, суб’єктів із розведення племінних тварин усіх порід, що широко використовують в Україні, для забезпечення товарних ферм та одноосібних господарств племінним поголів’ям.

Потрібно удосконалювати вже наявні породи кролів в Україні за допомогою методу чистопородної селекції, що сприятиме створенню нових типів і синтетичних ліній кролів м’ясного напряму.

Необхідно закуповувати племінні тварини за кордоном та розробляти методи підвищення відтворювальної здатності тварин для творення різноманіття порід та підвищення їхніх характеристик.

Однак дослідники наголошують на тому, що для реалізації потенціалу кролівництва в Україні потрібна підтримка держави, яка має полягати не лише у створенні нормативно-правових актів, оновленні наявних нормативних документів, а й у розробленні сучасних ресурсозберігаючих технологій, сприянні автоматизації процесів та підготовці якісних кадрів.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf