Україна повинна модернізувати переробну галузь для виробництва ефективніших кормів

У країні достатньо потенціалу для переробки сої у якісніші продукти. Експерти вважають, що вітчизняна промисловість може збільшити ефективність використання кормів для годівлі худоби та експортувати готову дорожчу продукцію до ЄС. Про це йдеться в матеріалі Agronews.

Зараз ефективність використання кормів в Україні в два рази нижча, ніж у країнах Європейського Союзу та США. Однак Україна має високий потенціал, може переробляти та конвертувати соєві боби в якісніший і дорожчий продукт. Завдяки сучасним технологіям збалансувати корм можна практично ідеально, знизивши таким чином витрати на виробництво продукції тваринництва. Це й довели розвинені країни. Тому продовжувати експорт дешевої сировини до ЄС, не розвиваючи власне виробництво, — велика помилка.

Україна повинна модернізувати переробну галузь для виробництва ефективніших кормів Mizez

Переробка сої зараз

Сою переробляють на корм та для харчової промисловості. Для виробництва якісних харчових продуктів із сої заводи вже осучаснено. За кілька останніх років обсяги сої, що переробляється, а не йде відразу на експорт, помітно зросли.

До 2017 року кількість сировини, що йшла на переробку, становила 22-25% від всього врожаю сої. У маркетинговому році 2018/2019 цей показник склав 34%, а цьогоріч — 41%. Виробничі потужності з переробки сої швидко зростають.

Показники експорту за маркетинговий рік 2018/2019 такі:

  • соєвих бобів — зменшився на 8%;
  • олії — зріс на 75%;
  • шроту — збільшився в 2,2 рази.

Ситуація на ринку особливо складна для дрібних виробників: у сезоні 2018/2019 вони були змушені висіяти сою за курсом 27 грн за долар, а продати при курсі 24 грн. До того ж через коливання цін виробникам довелося продавати соєві боби на 15-20% дешевше, ніж передбачалося. Тому виробники змушені будуть робити акцент на інших культурах, а також задуматися над можливостями на переробному ринку.

Питання модернізації переробної галузі для збільшення ефективності використання кормів постає особливо гостро. Використовувати корм без оболонок вигідніше, адже таким чином з сировини отримують більшу кількість протеїнів, білків та амінокислот. Завдяки вищій продуктивності корму зростає й прибуток.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf