Індокачки, або ж шипуни

Індокачка (мускусна качка, шипунка) — порода качок, що походить із Латинської Америки. Великі птахофабрики їх рідко розводять, однак вирощування індокачок має ряд переваг, тому часто дрібні фермери обирають цю породу.

вирощування індокачок

Зовні індокачки вирізняються м’ясистими наростами на голові (під дзьобом та навколо очей). Через таку особливість дехто вважає, що породу було виведено за допомогою схрещування індиків з качками, однак це не так. Це різні види птахів, які разом не можуть давати потомства.

Шипунами індокачок називають тому, що замість притаманного іншим видам птиці звичного ґелґоту та крику вони видають характерне шипіння. Відсутність неприємного голосного шуму — одна з причин, чому фермери обирають для розведення індокачок.

Свійські індокачки виростають від 3 кг (самки) до 6 кг (самці). Вони крупніші, ніж птахи, що живуть у дикій природі. У середньому на м’ясо індокачок вирощують протягом 60 днів, за цей час вага тушки досягає 2,5 кг. Для несення яєць час вирощування птахів становить 10 місяців. Від цього віку качки несуть до 120 яєць на рік. Для яєць індокачок характерний жовто-білий кольором шкаралупи, їхня середня вага становить біля 80 г.

Переваги вирощування індокачок

М’ясо мускусних качок дієтичне, за смаком нагадує суміш качиного та гусячого. У європейських країнах цінують також жирну печінку цього виду птахів, яка вважається делікатесом. Окрім того, що індокачки тихі, вони ще й дуже чистоплотні, тому завдають мінімум незручностей.

Мускусні качки мають дуже хороший імунітет. Серед усієї домашньої птиці вони найбільш стійкі до різних інфекцій і хвороб.

Самки цієї породи здатні самі виводити каченят завдяки великій схильності до насиджування. Отож для розведення індокачок не потрібне спеціальне інкубаційне обладнання. Ба більше, для самок цієї породу характерна гарна несучість, тому вони можуть давати потомство 2 рази за сезон.

Харчуються мускусні качки переважно рослинною їжею. Їхня особливість — збереження інстинкту до польотів. Якщо це приносить проблеми, фермери легко вирішують питання: потрібно просто злегка підрізати пір’я на одному крилі.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Схожі статті по темі:

asdf