Гаряче

Посуха призвела до втрати посівів озимих на Одещині

На Одещині через посуху втрачено понад 160 тисяч га озимих. Несприятливі погодні умови цієї зими та весни стали причиною значних втрат та справжніх трагедій для безлічі фермерів.

Посуха Mizez

Ситуація на Одещині

Відсутність снігу взимку та заморозки навесні, посушливі умови та зливні дощі на початку літа – все це призвело до того, що частина посівів була втрачена. Спеціалісти на основі отриманий ними даних створили карту озимих півдня України – які площі були втрачені, які рекультивовані.

За отриманими даними на 15 червня на Одещині було перекультивовано приблизно 160 тисяч гектарів угідь. Із них озимі становили 130 тисяч гектарів, 30 гектарів приходиться на ріпак. При цьому, загальна площа земель у регіоні складає 974 тисячі.

Наразі експерти вважають, що зміни клімату та пов’язані із цим погодні умови є викликом для господарників. Саме тому на часі – впровадження технології точного землеробства. Це має оптимізувати процес роботи аграріїв та зменшити ризики отримання збитків. Супутниковий моніторинг покликаний створити онлайн-карту вегетації різних культур, рівня зволоження грунту. За допомогою цього можна спрогнозувати необхідну кількість добрив. Ця ж система сповістить про можливі ризики – і фермери зможуть уникнути нищівних наслідків.

До кліматичних змін потрібно пристосовуватися вже зараз, адже те, що відбувається – лише початок. Якщо своєчасно не вжити заходів, то для аграрної сфери можливі негативні наслідки. Крім цього, фермерам потрібна підтримка держави, яка має піклуватися про аграрну сферу не лише на папері, а й на ділі.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf