Збережіть родючість винограду під час посухи

Виноград вважається доволі посухостійкою культурою. У цієї рослини добре розвинені провідні тканини та коренева система, тому вона краще, ніж інші плодові, пристосована до нестачі вологи у ґрунті. Але надто посушлива погода та високі середньодобові температури повітря все ж негативно впливають на розвиток винограду: листя тьмяніє, а ріст пагонів уповільнюється.

родючість винограду

Якщо посуха тривала, то пагони перестають рости взагалі, ріст ягід суттєво уповільнюється, а деякі рона починають засихати, повністю чи частково. Особливо чутливі до посушливих умов молоді кущі та високоврожайні сорти. 

Як зберегти родючість винограду під час посухи? 

  • Рихлення ґрунту у винограднику. Внаслідок перекопування ґрунту (без обертання) руйнуються ґрунтові капіляри у верхньому шарі, й надмірне випаровування вологи через них зменшується. 
  • Мульчування ґрунту. Використовуйте для цього солому, торф, компост, перепрілий гній. Для уникнення закислення ґрунту не беріть в якості мульчі тирсу хвойних дерев. 
  • Не слід сіяти злакові (та інші рослини) у міжряддях виноградника. Існує думка, що вони можуть затримувати воду, але насправді рослини будуть лише конкурувати з виноградом за дорогоцінну вологу в ґрунті, не більше. Злакові у міжряддях сіють лише якщо виноград вирощується зовсім без зрошення.

Як правильно поливати виноградник у посушливих погодних умовах?

Поливайте кущі за допомогою системи крапельного зрошення. Це буде найкращим рішенням. Не використовуйте поверхневий полив, адже вода, потрапляючи на нагрітий сонцем ґрунт, просто випаровується та не доходить до кореневої системи винограду.

Крапельне зрошення має бути досить рясним аж до моменту збору врожаю. Краще його проводити ввечері.

Тепер ви знаєте, як правильно доглядати за виноградником під час посухи, щоб зберегти не лише врожай, а й подбати про здоров’я рослин.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf