У Миколаївській області розпочато поливний сезон | MIZEZ

Якість майбутніх урожаїв агропідприємств залежить від вдалого проведення поливного сезону, якщо їхні землі потребують зрошення. Частка таких земель складає 10% від загальних площ сільськогосподарських угідь області. Регіональний офіс водних ресурсів Миколаївської області повідомляє про готовність до відстежування еколого-меліоративного стану зрошуваних земель.

поливного сезона

Миколаївщина — зона ризикованого землеробства через недостатню кількість та нерівномірний розподіл тут опадів. Для краю характерні часті засухи та суховії, що негативно впливає на розвиток сільгоспкультур: такі умови призводять до коливань урожайності та нестабільного агровиробництва. Ось чому для Миколаївщини зрошування має велике значення.

Суха та тепла зима стала причиною критичного зменшення запасів продуктивної вологи. Це призвело до виникнення нагальної потреби раннього початку поливного сезону. Для вдалого його проведення агровиробникам допомагатиме Регіональний офіс водних ресурсів Миколаївської області на умовах вигідного для обох сторін партнерства.

Для чого потрібні моніторинг та контракти?

Регіональний офіс водних ресурсів проводить моніторинг еколого-меліоративного стану зрошуваних земель: стежить за станом води та ґрунтів, від чого залежать обсяги та якість майбутніх врожаїв. Якщо поля поливають водою з занадто високим умістом хімічних речовин, погіршується родючість ґрунту, агропідприємці отримують набагато нижчі врожаї, ніж сподівалися, та страждає загалом уся екосистема.

Наприклад, у 1980-ті біля 30 тис. га угідь поливали водою з озера Сасик, яка має перевищений уміст солей. Через це відбулося осолонцювання 28,1 тис. га земель —  фактично перетворення ґрунтів на солончаки.

Регіональний офіс водних ресурсів Миколаївщини закликає тих аграріїв, які цього сезону планують проводити полив посівів, оперативно та якісно укладати угоди. Моніторинг еколого-меліоративного стану зрошуваних земель є складовою послуг із подачі води.

Редакційна команада MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf