Гаряче

Україні життєво необхідно зупинити земельні втрати

Україна критично швидко втрачає чорноземи. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО ООН) разом зі Світовим банком виявили, що земельні втрати України щороку сягають 500 млн тонн. Це відбувається внаслідок вимивання ґрунтів та призводить до суттєвого зниження родючості землі.

Фахівці Київської школи економіки повідомляють, що чорноземів в Україні вистачить лише на 75 років. У грошовому еквіваленті вимивання ґрунтів сягає 5 млрд доларів, а прибутки від аграрного сектору приносять ВВП 10 млрд доларів. Виходить, що прибуток до ВВП Україна отримує, втрачаючи при цьому унікальні чорноземи.

Україні життєво необхідно зупинити земельні втрати Mizez

Яких заходів потрібно вжити?

Україна повинна перейти на усвідомлене агровиробництво, яке передбачає збереження ґрунтів та агрострахування. Це допоможе сповільнити динаміку втрати чорноземів та звести до мінімуму ризики, викликані зміною клімату в Україні.

Щоби зупинити втрату чорноземів, ФАО ООН розробила рекомендації для фермерів, спираючись на світовий досвід:

  • Проаналізувати кліматичні особливості території та, зважаючи на дані, диверсифікувати рослинництво.
  • Селекціонувати посухостійкі високопродуктивні сорти й гібриди культурних рослин.
  • Збільшити різноманіття культурних рослин, щоби зміцнити витривалість екосистеми до зовнішніх стресів.
  • Користуватися системами зрошення, зокрема крапельною.
  • Практикувати кліматичне фермерство.

Кліматичне фермерство — це цілісна система, що передбачає визначення ризиків, пов’язаних зі змінами клімату, та найкращих практик для їх подолання.

У кліматичному сільському господарстві існує 2 тактики:

  1. Збереження води. Розробляються цілі низки методів для цього. Наприклад, висаджуються буферні дерева й кущі вздовж річок для запобігання ерозії ґрунту.
  2. Збереження ґрунтів. Завдяки методам контурної посадки та безплужної обробки землі, наприклад, зменшується вітрова й водна (ливні, повені) ерозії.

Щоби зупинити втрату чорноземів, Україна повинна оперативно вжити заходів, адже земельний ресурс — найцінніший, а для його відновлення необхідне століття.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf