Пилові бурі в Україні: причини катастрофи

Нещодавно Україною пройшла хвиля пилових бур, хоча це явище є вкрай нетиповим для нашої країни. Велика хмара пилу накрила навіть деякі райони Києва, які стали схожими на постапокаліптичні. Розораність земель, пилові бурі та їх наслідки для української землі — про це говорять експерти цього тижня.

пилові бурі

Пилові бурі та їх причини

Випалювання сухої трави, спричинені нею пожежі, посівна кампанія, циклон — усе це призвело до виникнення такого явища, як пилова буря. Про неї розповів Валерій Коляда, який є завідувачем лабораторії охорони ґрунтів від ерозії. Він говорить:

«Причиною виникнення явища стали пожежі і одночасна з ними посівна кампанія. Почали підніматися хмари пилу, які потягнули за собою сильний вітер».

Тут потрібно зазначити, що пилові бурі характерні для Півдня та Сходу України, але аж ніяк не для північної частини. Причиною явища тут стала активна вирубка лісів та розорювання ґрунту. Інтенсивність появи пилових бур зростає при активній обробці земель. У нормі вони можуть з’являтися раз на 2-4 роки.

Розораність земель катастрофа для України

За статистичними даними, розораність земель в Україні є найбільшою у світі — 56% території держави. Про це говорить Михайло Апостол, радник МВС. Саме розораність земель він вважає однією з основних причин появи пилових бур та інших негативних для екології наслідків.

Пилові бурі є характерним явищем для степу та напівпустель, де немає трав’яного покриву, який би утримував ґрунт. Пилова буря несе з собою мільйони тонн пилу, а також верхнього родючого шару. Через неї на пустелі перетворюється все більша кількість територій.

Михайло Апостол говорить, що зупинити негативний процес можна лише шляхом зберігання рослинного шару, припинення вирубки лісів та створення нових насаджень. Це може вберегти землю від пересихання, збереже в ній вологу та не дасть перетворитися на безплідну пустелю.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf