Засуха в Україні: думки експертів щодо майбутнього врожаю

Весну вважають найбільш вологим періодом через рясні дощі. Вони зволожують шари ґрунту і дають необхідну вологу для розвитку рослин. Але у цьому році весна виявилася нетипово посушливою та аномально теплою. Результат — пилові бурі на осушених полях, відсутність водопілля на річках, проблеми з посівною кампанією. Експерти розповіли про засуху, пилові бурі, пожежі та про те, що буде з урожаєм у 2020 році.

Посуха та пилові бурі: причини появи

Голова екологічної ради Олександр Чистяков зазначає, що найбільше від посухи постраждають маленькі річки. За період незалежності держави вже зникло близько 10 тис. рік, але зараз ситуація з малими водотоками критична.

Безсніжна зима та посушлива весна призвели до появи у різних областях України справжніх пилових бур. Сильні вітри фактично видули вологу з поверхневого шару землі на 3-4 см. Фахівець каже, що причиною цієї аномалії стала велика розораність земель. Сюди ж відносить і вирубку лісосмуг, які захищають поля від вітру.

Олексій Василюк говорить:

«В Україні розорано 54% землі, що є найбільшим показником у всьому світі». 

Друга проблема — це підпали трави навесні. Цього року ми побачили, мабуть, найбільш масштабні наслідки людської легковажності. Варто відмітити, що Україна — єдина європейська країна, де досі вважають випалювання сухостою корисним для ґрунту та практикують це.

Олег Василюк вважає, що цьогорічні весняні катаклізми — результат людського недбальства. Він говорить:

«Полісся є свого роду «губкою», яка утримувала вологу в північній частині країни. Але місцеві ліси постійно вирубують, площі осушують, добувають торф, перетворюють на поля. Результат — відсутність запасів води, пилові бурі». 

На українські ґрунти чекає опустелювання, адже родючий шар поступово втрачається. І якщо у зоні степу це може бути характерним явищем, то на Поліссі це нетипова аномалія. Олег Василюк говорить:

«Квітень — найбільш вологий місяць року. Але на Поліссі сухо, жодної краплі дощової води. І як результат — масштабні пожежі. Цього могло б і не бути, якби не посушлива весна».

Перспективи для врожаю та природи

Тарас Висоцький заспокоює:

«Щодо майбутнього врожаю хвилюватися не варто, адже у нас 70% продукції йде на експорт. Товару вистачить на всіх, внутрішній ринок точно буде забезпечений усім необхідним».

Але, продовжує заступник міністра з розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, на високий врожай на Поліссі сподіватися не варто.

Олег Чистяков зазначає: «Останні п’ять років ріки заповнюються водою лише на 80%». Можна вважати це першим дзвіночком того, що в майбутньому можлива криза питної води. Вже зараз у світі 2,5 млрд людей відчувають нестачу звичайної питної води, тому, каже фахівець, українці мають змінити своє ставлення до водних ресурсів. Експерт вважає, що слід змінити політику держави та визнати джерела питної води стратегічним ресурсом. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf