Планується проведення реновації лісосмуг на Півдні України

На Півдні України лісосмуги є. Але користі від них немає зовсім, адже насадження дерев знаходяться у катастрофічному стані. Зокрема, на Миколаївщині та Херсонщині (де вони чи не найбільше необхідні) насадження зовсім не виконують своїх функцій. Таку інформацію оприлюднила Наталя Ключник, виконавча директорка Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація сільських, селищних рад та об’єднаних громад України”.

Планується проведення реновації лісосмуг на Півдні України | MIZEZ

Експертка підкреслила, що відновлювати лісосмуги слід продумано, з урахуванням особливостей зелених посадок у всіх регіонах. Спочатку має бути проведена ретельна інвентаризація:

  • визначення земельних меж, 
  • стану лісосмуги, 
  • які види дерев ростуть у лісосмузі;
  • чи дійсно вона виконує всі необхідні функції.

Такі критерії відновлення лісосмуг визначені  “Асоціацією сільських, селищних рад та об’єднаних громад України” та Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО).

Чи розпочалося вже відновлення лісосмуг? 

Тестові проекти з відновлення лісосмуг розробляються для Миколаївщини, Херсонщини та Київщини. Зокрема, у Херсонській області (Олешківський район) вже розпочато інвентаризацію дерев у лісосмузі.

“У трьох пілотних проектах, які розробляються, проявляються… три різні моделі, які будуть слугувати для відновлення лісосмуг”, — зазначила Наталя Ключник. 

За словами експертки, в Миколаївській області лісосмуги мають вигляд чагарника. А в Херсонській області дерева вже занадто старі й теж не захищають поля від суховіїв.  

При цьому південні насадження примудряються ще й час від часу вирубувати. З січня по березень нинішнього року державні інспектори з питань охорони довкілля зафіксували близько 35 ситуацій вирубки лісу. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf