Масове знищення лісосмуг на Херсонщині | MIZEZ

Прес-служба Великолепетиської РДА Херсонської області повідомила про масове поширення негативної тенденції знищення захисних лісових насаджень на всій території району. Тотальне вирубування лісосмуг завдає колосальної шкоди навколишньому середовищу.

Захисні лісові смуги висаджують головним чином задля природоохоронної функції: регулювання клімату, захист ґрунту та водних ресурсів. Вони убезпечують землі, дороги, населені пункти від засух, вітрів та ерозії, поліпшують кліматичні та гідрогеологічні умови місцевості, зберігають дороги від руйнування.

Для виявлення та протидії незаконній вирубці дерев у лісосмугах у Великолепетиському районі здійснюються систематичні перевірки лісових масивів та захисних насаджень, які розташовані поряд із населеними пунктами, автодорогами, залізницями тощо. Повідомлено про посилення державного контролю за охороною, захистом, використанням та відтворенням лісів.

Масове знищення лісосмуг на Херсонщині | MIZEZ

Яке передбачено покарання за правопорушення?

Відповідальність за знищення чи пошкодження захисних лісових насаджень (полезахисних, на берегах та навколо водних об’єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг та залізниць), лісових культур і молодняка встановлюється відповідно до статей 65 та 65-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: штраф від 30 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, для посадових осіб — від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас шкоду, заподіяну державі за самовільне вирубування лісосмуг, буде розраховано відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 №665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу».

Наразі не існує нормативного документу, який би регулював порядок видалення полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень, а також передбачав механізм сплати їхньої відновної вартості.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf