У пожежах в Чорнобильській зоні відчуження частково винні аграрії | MIZEZ

Пожежа в Чорнобильській зоні призвела до серйозних наслідків для екології, рослинного та тваринного світу, і навіть знищила декілька туристичних об’єктів. Під загрозою опинилася і сама станція, а також місця захоронення ядерних відходів. Нещодавно в ДСНС зробили заяву: у підпалах винні аграрії.

У пожежах в Чорнобильській зоні відчуження частково винні аграрії | MIZEZ

Справжня причина пожежі у Чорнобилі

Спікер ДСНС Світлана Водолага зробила офіційну заяву про те, що причиною великої пожежі в Чорнобилі є підпал трави аграріями та селянами, які звикли це робити навесні. При цьому масштаб трагедії наразі такий, що в ДСНС вже не беруться назвати точну цифру площі загоряння.

Світлана Водолага говорить:

«Більшою мірою такі пожежі виникають саме за вини селян та аграріїв. Вони спалюють сухостій на полях, а вогонь перекидається далі. Ось зараз горять поля і на Львівщині, і на Хмельниччині, і на Житомирщині...»

З експертом погоджується і керівник регіонального центру моніторингу пожеж Сергій Зібцев:

«Пожежі на землях сільськогосподарського призначення — одна із найбільших проблем в Україні. Такі підпали переходять на ліси та торф’яники. За нашою статистикою, 90% лісових пожеж виникають саме за межами лісу» 

Ситуація в Чорнобилі та збільшення штрафів за підпал

Пожежа в Чорнобильській зоні охопила величезні площі, а радіаційний фон в її епіцентрі перевищував норму. 14 квітня вогонь вдалося загасити значною мірою з допомогою дощу, який сприяв роботі пожежних бригад.

Наразі Верховна Рада прийняла законопроект про збільшення штрафів за подібні підпали. Так, вони зросли у 18 разів. Можновладці сподіваються, що це стане головним стримуючим фактором для тих, хто хоче таким чином позбутися сухостою чи «розважитись».

Нагадаємо, що підпали сухостою не несуть ніякої користі для ґрунту. Навпаки — вони шкодять екології, призводять до загибелі тварин та їх потомства, яке з’являється навесні.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf