Палити суху рослинність суворо заборонено: Держекоінспекція вдалася до рейдових перевірок

Голова Держекоінспеції Андрій Мальований повідомив про те, що у відомстві вдалися до перевірок на предмет спалювання сухостою. Робити це заборонено, за це передбачений штраф. Але люди все одно ігнорують норми закону. А через таку халатність страждає не тільки природа, а й самі люди. Досить згадати ситуацію навесні, коли через паліїв згоріли навіть будинки, а також запалала Чорнобильська зона.

Палити суху рослинність суворо заборонено: Держекоінспекція вдалася до рейдових перевірок

Рішення Держекоінспекції

Інспектори відомства тільки за останній тиждень впіймали декілька паліїв. Зокрема, у Вінницькій області фермер спалював рештки жнив, а в Харківській області вигоріло 15 тисяч м2 угідь. І це не дивлячись на те, що введені чималі штрафи. Люди все одно продовжують цю «традицію», через яку можлива справжня катастрофа. І ніякі аргументи про небезпеку, шкоду здоров’ю, погіршення врожайності ґрунту не діють.

Саме тому разом із введенням штрафів Держекоінспекція вдалася до регулярних рейдів. Також тут закликають громадян відмовитися від паління сухих рослин заради їх же власних коштів, майна та здоров’я. Усім цим люди ризикують, якщо приймають рішення про спалювання стерні. Краще просто перекопати землю разом із рештками рослин, висипати траву під дерева, щоб зберегти там вологу.

Палити суху рослинність суворо заборонено: Держекоінспекція вдалася до рейдових перевірок

Ситуація із спалюванням сухої рослинності в Україні

Цього року в Луганській області пожежа призвела до катастрофічних наслідків. На їх ліквідацію держава виділила 450 млн гривень із бюджету. А ці кошти могли б піти, наприклад, на створення лікарень, матеріальну допомогу чи ремонт доріг. Таким чином, палії самі ж у себе «крадуть» кошти на покращення умов життя, адже державний бюджет формується із податків українців.

Нагадаємо, що у ЄС питання поводження із біологічними відходами, зокрема, рослинного походження, регулюється на рівні держави да допомогою спеціальних директив. Українські екологи сподіваються, що парламент прийме законопроект про управління відходами – і випадки спалювання трави згодом припиняться. Тим паче, що вони призводять до катастрофічних наслідків для природи: гинуть тварини та комахи, погіршується якість землі, можливі масштабні пожежі, які знищують й людські поселення.

Читайте також: АФРИКА ПОРУЧ: ЩО РОБИТИ, ЩОБ ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ НЕ СТАВ ПУСТЕЛЕЮ?

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf