Спалювання трави і листя: шкода для довкілля та людей, штрафи і міфи

На весні в Україні прокидається не лише природа, а й, на жаль, уже традиційна біда – спалювання трави і листя. Чому українці роблять це з року в рік, незважаючи на величезну шкоду для довкілля та власного здоров’я, які штрафи їм загрожують і як можна утилізувати суху рослинність.

Спалювання трави і листя: шкода для довкілля та людей, штрафи і міфи Mizez.com

13 квітня 2020 року Верховна Рада прийняла закон №556-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу)". Закон посилив відповідальність за забруднення повітря, знищення або пошкодження рослин, порушення вимог пожежної безпеки в полях і лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. 15 квітня 2020 року його підписав президент Володимир Зеленський, і 17 квітня він набрав чинності. А рівно рік по тому вступила в дію нова система штрафів, закріплена Кодексом України про адміністративні правопорушення і Кримінальним кодексом України.

Які покарання загрожують правопорушникам?

Закон вніс зміни до статей 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відтепер, зокрема, суттєво зросли штрафи:

  • за порушення вимог пожежної безпеки в лісах
  • за пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, що призвело до виникнення лісової пожежі
  • за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парка

Також закон вніс зміни до статей 241 та 245 Кримінального кодексу України, згідно з якими зросли штрафи:

  • за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами
  • за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf