Зупинити знищення природи в Україні може лише держава

Проблема охорони довкілля – одна з найбільш гострих для багатьох країн світу, в тому числі й для України. Але держава не робить нічого для того, щоб змінити ситуацію. Низькою залишається й екологічна грамотність громадян. Все це призводить тільки до поступового погіршення ситуації.

Байдужість влади та суспільства

Українці досить не знають елементарних речей щодо того, як раціонально використовувати природні ресурси, чого не треба робити аби не зашкодити природі. І за прикладами не треба далеко ходити.

Перш за все – це масова вирубка лісів у Карпатах, яка вже призвела до катастрофічних наслідків, а саме – до повеней. При цьому, люди буквально «закривають очі» на прямий зв’язок двох цих явищ. Результатом стали регулярні повені, які знищують цілі села.

Ще один наслідок байдужого ставлення до екології – весняна посуха на Поліссі. Сталася вона у квітні, який є найбільш вологим весняним місяцем. У цей період зазвичай ріки виходять з берегів, а земля повна вологи, необхідної для сходів на полях. Але через розораність великої кількості територій, осушення боліт, вирубку лісів земля швидко висихає. Волога в ній не затримується. Ключовим фактором стала малосніжна зима, через яку грунт недоотримав вологу.

Результатом описаних вище факторів стали пилові бурі, коли сильний вітер почав розносити та підіймати в повітря велику кількість сухого грунту. У цей же час у лісі та на болотах були пожежі, які швидко поширювалися через нестачу вологи, яка могла б їх зупинити. Експерти говорять, що у 2020 році в Україні згоріла найбільша кількість лісів. Подальше поширення пожеж зупинили дощі у травні.

Ніяких заходів щодо профілактики таких екологічних лих не впроваджено. Люди продовжують осушувати болота для видобутку торфу, розорювати землі. При цьому, прибуток від видобутку торфу – мінімальний. А ось шкода для екології – катастрофічна. А ще є проблема видобутку бурштину – і багато інших.

Держава не переймається екологічною безпекою та нічого не робить, щоб зупинити руйнування природи. Про це згадують хіба що напередодні виборів, коли потрібно завоювати прихильність населення. Але до реальних дій справа не доходить. При цьому, навіть під час передвиборної агітації акцент роблять на екології промислових міст, забуваючи про турботу про природні багатства.

Редакційна команда MIZEZ.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf