Втрати від посухи сягнуть 118 млрд гривень

Експерти прогнозують, що загалом втрати аграріїв від заморозків і посухи можуть сягнути суми 118 млрд гривень. У зв’язку із цим фермери вимагають від держави допомоги та послаблення податкового тиску.

Втрати від посухи сягнуть 118 млрд гривень Mizez

Важливо підтримати аграрний сектор

Цьогорічна посушлива весна, заморозки та зливи призвели до того, що чимала частина аграріїв втратила урожай. І загалом урожайність знизилася на 40 відсотків, якщо порівнювати із минулим роком. Зокрема, урожайність соняшнику є меншою у 4-5 разів – і зараз складає від 300 до 400 кг з гектару.

Експерти переконані, що для відновлення виробництва у аграрному секторі потрібні зміни у системі кредитування, а також реальна робота проекту «5-7-9». Також аграрії потребують компенсації за відсотковими ставками. Особливо важливою це є для господарств, які постраждали.

Потрібно також вводити систему страхування із підтримкою з боку держави. Це допоможе аграрному сектору відновити свою роботу, врятує безліч господарств від банкрутства. А сама ситуація із посухою тільки показала, наскільки вразливим є український аграрний сектор під дією кліматичних змін. Зокрема, гостро стоїть питання про зрошення, яке потрібно вирішувати на рівні держави. І потребують його не тільки південні, а й центральні області.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf