Фермери шоковані низьким урожаєм

Українські фермери без втрат пережили коронавірус, але погана погода негативно вплинула на результати їх роботи. Спочатку травневі холоди, а потім літня посуха стали причиною низьких врожаїв. На тлі загальної економічної кризи багато малих фермерських господарств не зможуть нормально працювати наступного року.

Малий урожай

Від посухи серйозно постраждали зернові культури. Урожай пшениці на початку осені - на 12,4% нижче, ніж в той же період 2019 року. Знизився не тільки збір, але і врожайність - на 8,5%.

Погіршилися показники й по іншим культурам. На 14% менше зібрали ячменю, на 16% - гороху, на 8,5% - ріпаку. Кукурудзи - на 2,5 млн тонн менше, ніж в 2019 році.

малий врожай

Фермер з Чернігівської області Олександр Левицький говорить, що нормальні результати були лише по ранній групі зернових. За пізнім буде просідання, особливо на півдні. Поганою є ситуація із кукурудзою, соняшником, катастрофічною – по сої. Замість 2,2 тонн з гектара зібрали лише одну. За словами фермера, непогані врожаї місцями в Полтавській, Сумській, Київській, Чернігівській областях. Через це ціна на соняшникову олію зросла з 700 до 1 000 доларів за тонну. Ростуть і ціни на кукурудзу.

Без землі та допомоги

Ринок землі запрацює 1 липня 2021 року, але далеко не всі фермерські господарства «доживуть» до цієї події. Через посуху невеликі господарства, які мали проблеми і до 2020 року, навряд чи зможуть продовжити діяльність

Олександр Левицький впевнений, що врятувати аграріїв може кредитування. Про купівлю землі проблемним господарствам можна забути. Він говорить, що виживуть ті, у кого є запаси і можливості взяти кредити. Брати участь в ринку землі невеликим фермерам буде дуже складно. Малі підприємства можуть взагалі на цей ринок не потрапити.

Експерт у сфері економіки Олексій Дорошенко каже, що про допомогу підприємцям має подбати держава. У зв'язку з пандемією уряди країн Європи виділяють фермерам дотації. Такі ж заходи потрібно обов'язково передбачити в бюджеті України.

У проекті бюджету є гроші на підтримку українських аграріїв. Їм пропонують виділити 4,2 млрд гривень - це менше, ніж у 2020 році. На земельну реформу припадає лише 51 млн гривень. На компенсацію відсотків за кредитами для малого і середнього підприємництва передбачено 2 млрд гривень. Частина цих грошей може дістатися і аграріям. Однак, ці гроші далеко не завжди доходять до сільгоспвиробників через заплутаність і непрозорість їх розподілу. Потрібно збирати дуже багато документів. Багато фермерів фізично не встигають оформити всі потрібні для пільг довідки.

Фермери шоковані низьким урожаєм

Показники можуть покращитися

Особливістю 2020 року став тепла і безсніжна зима, холодна весна і теплі перші два тижні осені. У зв'язку прибирання частини культур завершиться лише в жовтні.

Олексій Дорошенко зазначає, що далеко не по всіх позиціях Україна отримала погану врожайність. Внутрішній ринок буде повністю забезпечений, а от експорт зменшиться. При цьому потрібно пам'ятати, що і внутрішній ринок через карантин став біднішим. За словами експерта, позитивні результати є по яблукам, хоча спочатку прогнозували неврожайний рік. Ціна на яблука впала. З медом ж дійсно в цьому році проблеми, не було навіть травневого меду.

Невеликі українські господарства, у яких немає надприбутків, без підтримки від держави можуть втратити все. Можливо, сільськогосподарська криза, викликана посухою, стане причиною протестів аграріїв, які втратять все напередодні відкриття ринку землі.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf