Аномальні погодні умови та їх вплив на розвиток пізніх сільськогосподарських культур

Цього року спостерігалися аномальні погодні умови, які суттєво позначилися на тих сільськогосподарських культурах, які відносяться до пізніх та дають урожай останніми. Як така погода позначилася на дозріванні урожаю, та чи отримали аграрії той його обсяг, який очікували?

Примхи погоди 2020 та її вплив

Перша декада вересня відзначилася досить спекотною погодою. При цьому, якщо вдень було жарко, то вночі наступали холоди. А все це негативним чином позначається на дозріванні культур і підготовці полів до посадки озимих. За таких умов спостерігається прискорене дозрівання сортів, які достигають пізно, або гібридів соняшнику. Щодо озимих, то не полях, де вже встиг зійти ріпак, його посіви дещо зріджені.

мизез

Ранньостигла кукурудза знаходиться на фазі повної стиглості зерна. Його вологість становить 20-22 відсотки. Якщо збирання врожаю відбудеться в наступні 10 днів, то втрати зерна можуть складати від 4 до 4,5 відсотків. Подальше очікування буде тільки збільшувати ці цифри.

Ранньостиглі сорти соняшнику вже дозріли, зараз їх обмолочують. Цього року відмічають, що стебла у верхній та середній частині переламуються. Пізньостиглі гібриди досягли висоти 1,9-2,3 метри, знаходяться на етапі достигання насіння. Кошики мають розмір від 25 до 30 см у діаметрі. Тут стебла залишаються цілими.

Урожай ультраскоростиглих сортів сої вже майже завершено. Рівень вологості насіння становить від 10 до 12 відсотків. Що стосується середньостиглих сортів, то вони дозрівають. На одній рослині знаходиться від 16 до 22 штук бобів. У пізньостиглих сортів почалося дозрівання нижніх бобів. А ось у верхніх відбувається налив насіння. Окремі сорти мають до 60 бобів на одній рослині. Але через спеку у половини бобів по 1-2 насінини. На деяких воно і взагалі відсутнє.

Гречка та просо, які були посіяні у кінці квітня – на початку травня вже майже зібрані та обмолочені. Пізньостиглі сорти знаходяться у фазі господарської стиглості. Висота гречки – від 65 до 106 см, а проса – 65-98 см. Окремі сорти характеризуються виляганням через те, що личинки кукурудзяного метелика пошкодили стебла.

Зернове сорго переважно знаходиться у доброму стані. Посіви знаходяться в фазі молочно-воскової стиглості. Листя дещо пожовтіло – і це нормально. Рослини мають висоту від 100 до 125 см.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf