Кочова пасіка приносить у 10 разів більше меду, ніж звичайна

Пасічник Володимир Казюк із Івано-Франківщини за 2019 рік отримав по 50-75 кг меду із кожної бджолосім’ї. А це дуже велика цифра для даного регіону. Отже, сезон можна назвати вдалим. А все завдяки особливому підходу до бджільництва.

кочова пасіка

Незвичайна пасіка

Володимир говорить, що минулого року він переїжджав із своєю пасікою, взявши в дорогу 50 сімей. Інші 150 залишилися вдома. У результаті кожна кочова бджолосім’я дала у середньому по 50 кг меду, а ось «звичайна» - всього по 5 кг. Тобто, дуже відчутна різниця по закінченню сезону. Вартість меду коливається від 120 до 150 кг. Тобто, з кочової пасіки було отримано приблизно 300 тисяч гривень. А домашня «заробила» 50 тисяч гривень – і це, включаючи апітерапію, продаж продуктів бджільництва і т.п. Кочова пасіка із 50 сімей принесла у шість разів більше прибутку.

кочова пасіка

За словами пасічника, треба бути готовим до того, що знадобиться автомобіль, який буде перевозити пасіку із місця на місце. Якщо є власний то це добре. У іншому випадку доведеться орендувати, оплачуючи фіксовану суму за кожен кілометр дороги.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf