Акацієвий мед продають по 300 гривень

Цей рік для пасічників став найгіршим за останні 40 років через негоду, яка й спричинила дефіцит меду. Зокрема, дуже постраждала акація у період цвітіння. Через це акацієвий мед став дефіцитом – і зараз його продають по 300 гривень за літр. А минулого року вартість складала 200 гривень.

Мінімальна ціна на акацієвий мед Mizez

Проблеми пасічників

Мінімальна ціна на акацієвий мед – 300 гривень, багато хто пропонує й більше, а декотрі продавці хочуть таку ж ціну за півлітра товару. При цьому, мед із соняха коштує 100 гривень за літр, різнотрав’я – по 120-140, а гречаний мед – по 180 гривень. Запашний липовий мед також продають по 300 гривень. Але прогнозують, що його вартість може й знизитись до 250.

Наразі найбільшою проблемою пасічників є законодавча база. Виробники вимушені продавати свій товар за кордон по 28 гривень або по долару за кілограм. Минулого року його вартість й зовсім була менше одного долара – по 22 гривні. При цьому, до 2015 року мед на продаж за кордон скуповували по 3,5 долара. Саме через це кількість господарств, які займаються бджільництвом, з кожним роком стає все менше – пасіки продають, а люди знаходять більш прибуткові сфери аграрного бізнесу.

Інша проблема – використання аграріями забороненої хімії. Дуже часто аграрні компанії обробляють поля такими препаратами, через які масово гинуть бджоли. І за це ніхто не несе відповідальності. Наразі робоча група в Кабінеті міністрів розробляє закон, який зможе вирішити дану проблему. Але у цій робочій групі самі пасічники мають лише один голос, а інші представники не мають відношення до сфери бджільництва.

Раніше ми повідомляли: БДЖОЛЯРІ ЦЬОГОРІЧ НЕ ОТРИМАЮТЬ БАЖАНИХ ПРИБУТКІВ

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf