Бджоли рятують урожай Херсонщини від заморозків

Заморозки у квітні стали справжнім лихом для аграріїв. Від них постраждали всі плодові дерева, які почали квітнути раніше через теплу весну. Тепер є загроза неврожаю або отримання малої кількості плодів. На Херсонщині аграрії знайшли вихід — порятунок врожаю від заморозків за допомогою бджіл.

бджоли

Суть методу

Від заморозків у квітні постраждало 700 гектарів кісточкових та плодових садів у одному із господарств Херсонській області. Це могло б стати причиною неврожаю та розпачу для господарів саду. Але тут знайшли вихід — звичайні бджоли допомогли зберегти потенціал майже всього врожаю. 

Як це вдалося зробити? Три тижні тому до саду привезли вулики. На той момент морозом було знищено від 30 до 60% цвіту. Але ті квіти, що залишилися, вижили та зав’язалися. Директор господарства Максим Литвиненко говорить: 

«Ми не перший рік використовуємо бджіл для того, щоб підвищити врожайність. Таке запилення не просто допомагає зберегти врожай, а й підвищує якість та форму плодів, позитивно впливає на їх розмір».

Наразі у господарстві «працює» 100 бджолиних сімей, які запилюють черешні, яблуні, персики. Готувати бджіл до такої роботи потрібно ще з осені — тому тут були на 100% готові до збереження майбутнього врожаю.

Як це можливо?

Підвищення врожайності стає можливим через так зване перехресне запилення, коли комахи носять пилок із однієї рослини до іншої. Самозапилення — це коли пилок переноситься з тичинки на товкач тої самої рослини. Але якщо сюди потрапляє пилок з іншого дерева — це перехресне запилення, у результаті якого виникає більше зав’язі і, відповідно, плоди та насіння збільшуються у розмірах. Окрім цього, з такого насіння потім виростають більш стійкі рослини.

За даними бджолярів, такий тип запилення здатний покращити врожайність у діапазоні від 20 до 50%. Метод перевірений роками досліджень та практикою.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf