Спеціальний одяг бджоляра: що потрібно мати в господарстві | MIZEZ

Якщо бджільництво є вашою професію (для деяких ще й улюбленою справою), то для роботи на пасіці вам обов’язково потрібен спеціальний одяг. Бджоляру потрібно дотримуватися санітарно-гігієнічних норм, до того ж, спровокувати агресію бджіл можна випадково: достатньо просто різкого запаху (часник, одеколон, алкоголь). І хоча деякі пасічники не бояться бджолиних укусів, вони все одно бувають дуже болючими, а велика їхня кількість може викликати алергічну реакцію різної інтенсивності.

бджільництво

Яким має бути спеціальний одяг для пасічника?

Спеціальна куртка, що є зручною для проведення робіт на пасіці. Зазвичай вона без застібки, але добре прикриває тулуб, шию і руки до кисті. Матеріал, з якого зроблена така куртка, зазвичай щільний, але натуральний, щоб в ній було комфортно працювати й у спекотні дні. На рукавах і внизу обов’язково мають бути гумки: це не дозволить бджолам заповзти під одяг.

Штани. Як правило, їх шиють із цупкого габардину, адже на пасіці можуть бути колючі чагарники. Як і куртка, вони стягуються знизу гумкою для безпеки бджоляра. 

Захисна маска. Чи не найголовніший атрибут спецодягу для пасічника. Захисна маска зазвичай має широкий конічний розтруб із захисною сіткою в районі обличчя. Форма забезпечується завдяки використанню жорсткого, але легкого каркасу з деревини, металу тощо. Сітка повинна бути щільною, але при цьому через крізь має бути добре видно. На низ маски нашивається гумка, щоби бджоли не залізли під комір пасічнику.

Рукавиці й нарукавники. Зазвичай професійні бджолярі надають перевагу шкіряним або прогумованим п’ятипалим рукавицям. З цього матеріалу зручно зчищати мед або віск, який на них потрапив. Нарукавники з цупкої бавовни додатково захистять передпіліччя.

Пам’ятайте, що для прання цього спеціального одягу не можна використовувати порошки або інші пральні засоби, що містять віддушки: різкі запахи можуть зумовити агресивну поведінку бджіл. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf