Бджоли масово гинуть зовсім не від ЗЗР

Бджоли можуть масово гинути й не тільки від засобів захисту рослин, а й від різноманітних захворювань або непродуманого догляду. Про це заявив Михайло Філатов, кандидат біологічних наук Харківського національного аграрного університету ім. В. Докучаєва. Експерт вважає, що бджолярам набагато легше зробити винними у загибелі комах саме аграріїв, тоді як часто проблем криється у власному господарстві.

“У ЄС заборонили використання неонікотиноїдів. Але бджоли як гинули, так і гинуть. В Індії або Китаї на мільярди доларів закуповують і використовують неонікотиноїди. А ситуація з бджолами така ж, як і в Європі. Тобто, справа не в пестицидах”, — підкреслює Михайло Філатов.

Водночас він визнає, що інколи випадки отруєння бджіл все ж трапляються, але це виняткові інциденти.

 Масова загибель бджіл — сукупність багатьох факторів

На підтримку цієї думки наводить підтвердження інший науковецьдиректор Інституту тваринництва Євген Руденко. Він зазначає, що причин масового мору комах безліч:

  • неправильне формування бджолиних сімей на зиму;
  • корм, що не відповідає стандартам;
  • неправильне підгодовування комах восени;
  • неефективне лікування бджіл від кліща varroa тощо.

За сукупності кількох або всіх цих негативних факторів у деяких регіонах у пасічників може гинути до 30% бджіл. 

Серед найбільших проблем для бджолярів був і залишається варрооз. Кліщ varroa впливає на імунітет бджіл, зумовлює виникнення багатьох хвороб (як-от мікоз, ноземоз тощо) та врешті-решт, спричиняє масову загибель комах. 

За словами Євгена Руденка, загальна кількість випадків отруєння бджолиних сімей пестицидами не перевищує й 5%. В таких випадках вже слід розбиратися, чи дотримався аграрій інструкції внесення препарату й чи не був сам пестицид дешевою підробкою. Й насамкінець — чи не було провини самого бджоляра в тому, що він працює потайки, не зареєструвавши пасіку.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf