Чи потребує протруєне насіння перевірки перед посадкою?

Важливе завдання для аграріїв напередодні посівної – захистити насіння від шкідників та хвороб, щоб сходи були дружніми та своєчасними. Частина фермерів займається протруєнням насіння самостійно, підбираючи препарати за результатами дослідження посівного матеріалу. Інші розраховують на вже протруєне насіння або використовують запаси із минулого року. Але чи треба, все ж, перевіряти оброблене насіння на схожість?

Думка експерта

Ірина Перехрест – керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин» говорить про те, що навіть протруєне насіння потребує перевірки. Це стосується навіть тих брендів, які мають відмінну репутацію, адже ніхто не захищений від помилок. А ось нових виробників на 100% варто перевіряти, щоб уникнути проблем – адже недобросовісні компанії можуть зекономити на кількості речовини для обробки. Інколи недобросовісні компанії використовують навіть барвник замість протруйника.

Перевіряти треба й те насіння, яке ви раніше обробили – зокрема, минулорічне. Із плином часу кількість діючої речовини зменшується через процеси розпаду. Таким чином, захист вже не буде таким ефективним, як раніше. Це призведе до нерівномірних сходів, появи шкідників та хвороб – і сподівання на гарний урожай будуть марними.

Гарантію якості може дати лише лабораторне дослідження насіння. Це допоможе не лише виявити не тільки те, чи є протруйник на поверхні насінини, а й визначити його кількість. Такі дослідження роблять за допомогою рідинної хроматографії. У результаті фермер отримує результати про те, чи варто це насіння висаджувати в ґрунт, чи треба його ще раз протруїти перед використанням.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

теги :

Схожі статті по темі:

asdf