Проблеми відродження медоваріння в Україні

Нішева галузь медоваріння наразі не має можливості нормально розвиватися, незважаючи на свою перспективність як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. Про це розповів Володимир Дмитрук, співвласник компанії “Українські медовари”. Перепоною розвитку галузі медоваріння став не лише карантин, а й податки та проблеми з акцизними марками.

“Об’єми виробництва медових напоїв в Україні приблизно одна ціла і, напевно, одна тисячна від того, що ми можемо робити”, — переконує Володимир Дмитрук.

Технологія у медоварів налагоджена, а сировини для виготовлення хмільних напоїв більш ніж достатньо (адже Україна є одним зі світових лідерів з виробництва меду). Але реалізовувати продукцію стало дуже складно: внутрішній ринок не налагоджений, а продажі для туристичного чи ресторанного бізнесу внаслідок карантину впали до нуля.

Галузь з великою історією та великими проблемами

Галузь медоваріння на теренах України успішно розвивалася до 18–19 століття, допоки не була витіснена горілчаною. Зараз, можна сказати, відбувається друге народження хмільної галузі. 

“У Польщі медоваріння збереглося і процвітає досі. В Україні воно відроджується, а це нові робочі місця, можливість збільшити збут”, - підкреслює Володимир Дмитрук. 

Медоваріння можна зробити знаковим для України й успішно експортувати напої за кордон. Адже зараз ми експортуємо лише мед, до того ж за низькою ціною у величезних контейнерах — як сировину. 

Зараз на теренах України налічується всього 10 офіційних медоварень, адже виробники цих напоїв фактично прирівнюються до великих виробників алкоголю. Пасічникам або медоварам складно вести надскладну документацію й безпосередньо займатися своєю роботою. До того ж, на ринку реалізується чимало фальсифікованої продукції (не продукт бродіння меду, а просто горілка, змішана з медом), обіг якої ніхто не контролює. Це дуже дискредитує перспективну галузь медоваріння. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf