Атракційна пасіка на Закарпатті майже готова приймати відвідувачів

На Закарпатті будують особливу атракційну пасіку, яка буде цікава навіть тим відвідувачам, які ніколи не займалися бджолярством та не знайомі з цією справою. Пасіка вже готова використання, проте бджіл поки що немає — їх заселять згодом, коли будиночки перенесуть у спеціальне місце.

Атракційна пасіка на Закарпатті майже готова приймати відвідувачів | MIZEZ

Інноваційна українська пасіка

Вулики із сонячними батареями та різноманітними додатковими функціями — такими будуть будиночки для бджіл на цій пасіці. Викликає гордість у пасічників технологія «Розумний вулик», яка дозволяє дистанційно стежити за тим, що в ньому відбувається, та отримувати всю інформацію у телефонному додатку.

Пасічник Василь Беца говорить: 

«Сонячні батареї можуть працювати в автономному режимі. Вулики оснащені GPS-навігацією. Спеціальні датчики передають дані до смартфону про те, що відбувається у вулику, зокрема, кількість меду, температуру та інші дані».

Частина пасіки виконана в стилі мініатюр старого села — церква, млин, хатинки. Тут також можна побачити саму «еволюцію» вулика: від примітивного стародавнього до сучасного «розумного».

Пасіка наразі майже готова до приймання перших відвідувачів, але бджоли з’являться пізніше. Вона розташована на території Колочавської школи, але поодаль від будівлі, за огорожею.

Важливість пасіки

Пасіка не тільки продемонструє відвідувачам історію розвитку бджолярства та особливості ремесла. Вона також покликана привернути увагу до зникаючих видів бджіл. Це, зокрема, бджоли Карпатки, які є природною спадщиною регіону.

Сам проект реалізують у межах Програми транскордонного співробітництва та Асоціації органів місцевого самоврядування. Згодом буде створений туристичний маршрут «Колочавські медові стежки». Це стане цікавинкою для туристів та популяризує місцеві традиції бджільництва.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf