Допоможіть захистити бджіл: Спілка пасічників звернулася до Кабміну

Гільдія медоварів спільно зі Спілкою пасічників України написали лист-звернення до керівників держави із проханням захистити їх галузь та вирішити питання щодо масового мору бджіл, спричиненого інсектицидами. Спілка бджолярів звернулася до Кабміну з вимогою захистити бджіл, адже самостійно господарям пасік вирішити цю проблему не вдається.

Допоможіть захистити бджіл: Спілка пасічників звернулася до Кабміну | MIZEZ

Бездіяльність, яка призводить до трагедії

Вже не перший рік із початком весняних польових робіт пасічники спостерігають масову загибель бджіл. Це пов’язано з тим, що фермери іноді використовують не просто дуже токсичні інсектициди, а й навіть заборонені пестициди та засоби захисту рослин. Вони призводять до загибелі медоносних комах.

Пасічники вважають, що державні інституції мають допомогти вирішити ситуацію та захистити їх галузь, адже використання токсичних речовин шкодить не тільки бджолам, а й природі загалом. 

“У результаті бездіяльності держави та ігнорування проблем бджолярства у суспільстві виникає напружена ситуація — можливі масові мітинги та протести”.

У квітні 2019 року вже відбулася масова акція протесту, після якої була внесена на розгляд уряду постанова про заборону використання високотоксичних препаратів. Але закон так і не прийняли.

Масова загибель бджіл загрожує крахом галузі

Уже не перший раз пасічники Чернігівщини, Сумщини, Кіровоградщини та Тернопільщини повідомляють про те, що у їх господарствах масово гинуть бджоли. Наприклад, на Кіровоградщині один із пасічників повідомив, що в його господарстві загинуло одразу 2 млн комах. Він пов’язує це з обробкою поля мінеральними добривами буквально в 100 м від його пасіки.

Директор сільськогосподарського підприємства, який обробляв поле, сказав, що використовувані добрива не могли заподіяти шкоду бджолам, тому ніхто і не повідомляв пасічника про обробку. Але ситуація така: за одну ніч 29 із 34 бджолиних сімей загинуло. Пасічник вже звернувся із заявою до поліції та місцевої сільської ради. Збитки оцінює у суму 30 тисяч гривень.

Бджолиний підмор з пасіки мають дослідити у лабораторії, але через карантин обстеження не проводяться. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf