Що не так з держпідтримкою бджолярів

У цьому році планують переглянути державну політику щодо підтримки аграріїв. Зміни торкнуться і галузі бджільництва — зокрема, планується зменшити обсяг підтримки з 960 до 200 грн на кожну бджолину сім’ю. При цьому умови визначення тих, хто саме може отримати допомогу доволі дивні. Що ж не так з держпідтримкою бджолярів? 

бджолярство

Пропонована допомога

Держава планує надати допомогу лише тим пасічникам, які мають офіційно зареєстровані потужності. Тобто кожен виробник меду повинен в обов'язковому порядку зареєструвати обладнання, приміщення та устаткування. Реєстрації підлягає і технологія виробництва, яка є одним із критерієм безпечності. Усі вимоги визначені відповідним нормативно-правовим актом.

І тільки після офіційної реєстрації пасічник може розраховувати на державну підтримку кожної бджолиної сім’ї.

Чому пасічники обурені?

Бджолярі наголошують, що описані вище зміни негативно вплинуть на галузь, яка і так переживає непрості часи. Спочатку треба провести нормативно-правове регулювання і модернізувати закон “Про бджільництво”, кажуть у професійних колах пасічників. Вони вважають, що вимоги про реєстрацію можуть стати одним з інструментів тиску з боку держави.

“Звісно, бджолярі, виробники меду й іншої продукції бджільництва повинні реєструвати свої потужності. Але їм бракує законодавчого документа, який регулює вимоги до цих потужностей. Для переробників-трейдерів такі вимоги існують, а для “первинників” – ні. Проте всіх покликали до реєстру”, — говорить експерт Анатолій Харковенко.

Тобто сама ідея про реєстрацію правильна, але поки що погано реалізована через складність самої процедури. Якщо ситуацію не виправити, то бджолярі, які розраховують на якусь підтримку з боку держави, будуть отримувати штрафи.

Чи буде “happy end”?

Заступник міністра економіки Сергій Глущенко запевняє, що держава розуміє важливість підтримки галузі бджільництва і вже зараз у законодавстві готуються зміни, спрямовані на боротьбу з фальсифікатом, захист рослин, спрощення процедури реєстрації пасік та інше. “Міністерство планує вдосконалити вимоги Закону України “Про бджільництво” найближчим часом”, — заспокоює Сергій Миколайович.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf