Кукурудза здатна боротися з гусінню

Кукурудза має захисний механізм, за допомогою якого вона може боротися з гусінню. Рослина синтезує специфічні ферменти, що руйнують кишківник шкідника. Таким чином гусінь гине від зараження власними кишковими бактеріями. Цю особливість рослин дослідили вчені з Пенсильванського університету.

Кукурудза здатна боротися з гусінню Mizez

Як відбувається процес?

Вчені з Пенсильванського університету встановили, що кукурудза виробляє ферменти хітинази, які руйнують перітрофічний матрикс у кишківнику комах (тонка структура з хітинових волокон, що виконує функцію фільтру). Коли цей фільтр зникає, комахи вмирають від власних бактерій, які потрапляють з пошкодженого кишківника в організм та провокують інфекції.

Дослідники зазначили таке:

«Якщо гусениці годуються на сортах кукурудзи, які мають цей захисний механізм (він є не у всіх сортів), то швидко втрачають у вазі і гинуть від сепсису»

Дослідники провели лабораторні експерименти із різними сортами кукурудзи. Вони довели, що до шкідників набагато стійкіші ті види, які синтезувати хітинази. Здатність кукурудзи боротися з гусінню можуть успішно застосувати аграрії, однак варто дочекатися ширших досліджень.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf