Ціни на кукурудзу продовжують знижуватися

Ціни на кукурудзу знаходяться під тиском падіння попиту та збільшення пропозиції. Це призводить до того, що товар дешевшає як на світовому ринку, так і в Україні.

Ситуація на світових ринках

Експерти змінили свій прогноз щодо світових запасів кукурудзи, збільшивши показники із 274 до 280 млн тонн. Пов’язано це з тим, що внутрішній попит на культуру впав, але її запаси — виросли:

  • у Китаї — з 163 до 166 млн тонн
  • у США — з 64 до 68 млн тонн
  • у ПАР — з 2 до 2,2 млн тонн
  • в Україні — з 0,5 до 1,5 млн тонн

Є країни, де показники навпаки — зменшуються. Це спостерігається в Бразилії, Аргентині, Європейському Союзі.

Прогноз виробництва цієї культури у 2020/2021 маркетинговому році в Євросоюзі аналітики зменшили на 0,5 млн тонн (до 70 млн тонн). Її імпорт також скоротиться майже на 15% у порівнянні із раніше прогнозованим.

Наразі у США активно засівають поля кукурудзи, чому сприяє гарна погода. Так, станом на 3 травня було засіяно 51% площ, а в минулому році цей показник становив 21% (у середньому за 5 років — 39%). На темпи експорту кукурудзи із США впливає погіршення міжнародних відносин з Китаєм.

Ситуація в Україні

За сезон Україна встигла експортувати 26,4 млн тонн кукурудзи — це на 8% більше, ніж торік. Але темпи експорту продовжують поступово знижуватися разом з падінням цін. Це може завадити експортувати заплановані 31 млн тонн культури.

Зниження цін на експорт української кукурудзи у травні майже призвело до зупинки поставок за кордон. Самі виробники не хочуть продавати свій товар нижче за 5200-5300 гривень за тонну. Трейдери ж розраховують саме на нижчу вартість. Зі збільшенням запасів переробники поступово знижують ціни слідом за експортними.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf