З якими шкідниками на озимих та ріпаку доведеться боротися аграріям?

Нинішня весна не радує аграріїв потужними дощами. Продуктивних опадів не було вже досить давно: понад півмісяця триває тепла і посушлива погода (середня температура повітря тримається на позначці +10°С). Це стало причиною дуже ранньої вегетації культурних рослин. Але раннє тепло стимулює ріст і розвиток не лише рослин, а й усіх видів шкідників, зокрема на посівах озимих зернових та ріпаку. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

З якими шкідниками на озимих та ріпаку доведеться боротися аграріям? Mizez

Попереджений — значить озброєний: з якими шкідниками слід боротися аграріям? 

  • На озимій пшениці у господарствах, що розташовані у степовій природній зоні, активізувалися личинки хлібної жужелиці. У Запорізькій та Миколаївській областях ці комахи пошкодили від 1 до 6% рослин на 3–27% площ. Осередки найбільшого скупчення личинок (до 5 екземплярів на м²) вже успішно локалізовані.
  • У Київській, Миколаївській та Харківській областях на 8–75% площ хлібні блішки, злакові попелиці, цикадки пошкодили від 2 до 5% посівів.
  • У природних зонах степу й лісостепу, відколи прогрівся ґрунт, почалося переміщення личинок коваликів, хлібних жуків і хрущів у верхній шар ґрунту.
  • Гусениці озимої совки (15–85%) кількістю від 0,3 до 1 екземпляра на м² вже завдали шкоди 5% від усього обсягу посівів озимої пшениці та ріпаку. 
  • Жуків піщаного мідляка помітили в Одеській, Кіровоградській, Луганській, Харківській областях. Зараз він активно заселяє прикрайові смуги ріпаку та озимих зернових. Також спостерігається активний літ капустяного білана. 

В сонячні та жаркі дні в Одеській та Херсонській областях експерти відмічають початок льоту клопа шкідливої черепашки. Зауважимо, що ця комаха, коли встановиться тепліша погода (середньодобова температура 16–17°С повинна триматися протягом 3–4 днів), активізується ще більше та почне мігрувати у посіви озимини. Тому слід подбати про засоби захисту рослин від цього шкідника заздалегідь. Бо якщо й далі не буде дощів, шкоди клоп-черепашка завдасть чималої. Обстежуючи посіви, слід пам’ятати, що за прохолодної погоди ця комаха ховається у нижніх ярусах рослин, у вузлах кущення або у розпушеному ґрунті. Після виходу озимих зернових культур у трубку проти клопа слід застосовувати інсектициди. 

За умов грамотного захисту посівів озимих зернових культур та ріпаку від розповсюджених у вашій місцевості шкідників, можна згодом отримати хороший урожай.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf