Як протистояти розповсюдженню амброзії?

У минулому році амброзія полинолиста уразила близько 3 млн га земель по всій Україні. Таким чином, вона стала найбільш розповсюдженим бур’яном у нашій країні. Другим за площею розповсюдження став гірчак повзучий: його виявили на території загальною площею в 224 тис. га. 

Варто зазначити, що від амброзії страждають чимало країн. У 2019 році Європейсько-середземноморська організація із захисту рослин (ЄОЗР) навіть визнала цей бур’ян небезпечним для біорізноманіття в Європі та Середземномор’ї.

Як протистояти розповсюдженню амброзії? | MIZEZ

Небезпека для людини

Пилок амброзії є дуже сильним алергеном, що може викликати сльозотечу, чхання та навіть бронхіальну астму в багатьох людей. 

Небезпека для посівів

Амброзія є доволі небезпечним бур’яном. Вона може витіснити будь-яку культуру (від пшениці до овочів) і зумовлює значні втрати врожаю. До того ж, рослина здатна виділяти хімічні сполуки, що пригнічують нормальний розвиток гороху, квасолі та соняшнику. Особливо небезпечний цей бур’ян для посівів кукурудзи: крім негативного впливу на ріст і розвиток самої культури, амброзія може зіпсувати врожай під час збирання, якщо змішається із достиглою кукурудзою. Вивести амброзію на своїх посівах надзвичайно складно, але можливо. 

Як протистояти розповсюдженню бур’яна?

Амброзія надзвичайно плодовита та живуча: лише одна рослина продукує від 30 до 100 тис. насінин, що можуть зберігатися у ґрунті до 40 років! Існують декілька методів боротьби з цим бур’яном.

Обробіток ґрунту. Можна спровокувати проростання амброзії після збирання врожаю та заборонувати проростки. Також можна обробити землю перед посівом. Обробіток ґрунту обов’язково слід проводити, якщо в сівозміні є соняшник, а після нього одразу кукурудза. 

Механічний метод боротьби. Амброзію скошують або виривають з корінням перед початком цвітіння. Важливо не прогавити слушний момент: якщо рослина встигне дати насіння, її набагато складніше буде знищити.

Гербіциди. Хоч амброзія й стійка до багатьох діючих речовин, однак проти неї успішно застосовуються гербіциди, до складу яких входять атразин, бентазон та дикамба. Дикамба в поєднанні з топрамезоном також є досить ефективною. 

Пам’ятайте, що амброзію можна подолати лише комплексно, при застосуванні одразу кількох методів: від моніторингу полів для вчасного виявлення бур’яну до гербіцидної обробки посівів.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf