Амброзія може бути корисною?

Амброзія відома аграріям усієї Європи як один із найбільш шкодочинних бур’янів. Це справжня “суперрослина”: її насіння зберігається у ґрунті до 40 років, а пилок може знаходитися у повітрі протягом кількох днів та розлітатися на десятки кілометрів від ураженої бур’яном ділянки поля. Амброзія здатна викликати сильну алергію та пригнічувати ріст культурних рослин. А чи може вона бути хоч чимось корисною?

Амброзія може бути корисною? | MIZEZ

Користь амброзії

По всьому світу амброзія поширилася з Америки. Тамтешні корінні народи не боролися з нею, а навпаки вирощували задля поживного насіння (воно містить близько 47% білків та 38% жирів). Із міцних стебел робили мотузки.

На поля нашої країни амброзія потрапила на початку ХХ ст. як лікарська рослина. Її використовували як аналог хініну та як протигельмінтний засіб. І справді, рослина має чимало корисних властивостей: знижує температуру, зменшує подразнення після укусів комах і навіть… використовується для терапії сінної лихоманки та алергії. Тому деякі фермери за кордоном спеціально вирощують амброзію задля пилку.

Ще одна корисна властивість амброзії — видаляти свинець із забруднених ним ґрунтів. Рослина накопичує цей елемент у тканинах, а після завершення вегетативного періоду її можна просто зрізати та спалити.

І все ж таки шкоди від неї більше!

Незважаючи на певні позитивні якості, амброзія продовжує очолювати перелік найстрашніших ворогів посівів культурних рослин. Амброзія дуже пластична й легко відростає після обробки культиватором. Конкуруючи за воду, сонячне світло та поживні речовини, цей бур’ян спричиняє зниження врожайності сільськогосподарських культур більш, ніж наполовину. Амброзія ускладнює застосування гербіцидів на соняшнику, стаючи причиною серйозних втрат урожаю й матеріальних збитків.

Пошук дійсно ефективного методу боротьби з цим карантинним бур’яном усе ще тривають. Одним із найбільш безпечних та дієвих методів вважається біологічний, коли проти амброзії застосовуються певні види вузькоспеціалізованих фітофагів.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf