Сівба кукурудзи: що слід пам’ятати

Кукурудза є однією з основних культур, що вирощуються на теренах України. Вона використовується як сировина у багатьох галузях промисловості та зазвичай має хорошу врожайність. Щоби врожайність була стабільною, дотримуйтеся правильної технології вирощування культури, особливо на ранніх етапах розвитку. 

посів кукурудзи

Температурний режим

Кукурудза є теплолюбною рослиною, тому оптимальна температура ґрунту для проростання становить від +8 до +10°С. Сходи з’являються, коли ґрунт стає ще теплішим від +12°С і вище. Кукурудза, яку посадили у недостатньо прогрітий ґрунт, проростає дуже повільно та зазвичай є слабкою та вразливою до хвороб і шкідників.

Оптимальна температура для росту та розвитку рослини становить від +20°С до +23°С. 

Попередники кукурудзи

Кукурудза не дуже вибаглива до попередників. Але найкраще вона росте:

  • у зоні Лісостепу після будь-яких зернових озимих, картоплі та зернобобових;
  • на Поліссі після льону, картоплі, зернобобових.

Кукурудзу можна вирощувати й у монокультурі: на чорноземах досить довго (від 6 до 10 років), а якщо ґрунти менш родючі до 5 років поспіль. Не слід висаджувати цю рослину після проса, цукрового буряку та соняшнику.

Підживлення

Підживлення кукурудзи слід проводити таким чином: під час осінньої оранки у ґрунт вносяться 80% калію та фосфору, а також 20% азоту. Навесні, перед посівом, вноситься інша частина азотних добрив (80%). Зауважте, що кукурудза дуже чутлива до нестачі цинку. 

Особливості сівби

Коли температура ґрунту буде триматися у межах від +10 до +12°С, можна сміливо розпочинати посів. Але за результатами досліджень рання сівба (при температурі від +6 до +8°С) теж має свої переваги: цвітіння волотей починається раніше й упродовж вегетації рослина більш раціонально використовує ґрунтову вологу та стає менш вразливою до впливу посушливих погодних умов.

За правильного посіву та догляду кукурудза обов’язково віддячить вам гарним урожаєм, а ви отримаєте високий прибуток!

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf