Ціни на олійні станом на кінець квітня

Ціни на олійні в Україні

Ціни на олійні в Україні залишаються у висхідному тренді у регіонах та портах, незважаючи на негативний фундаментальний фон на зовнішніх ринках.

В найближчі тижні основними факторами впливу будуть:

  • зміни в ціні на нафту, на які впливає збільшена пропозиція та знижений попит;
  • Відновлення обсягів споживання рослинних олій завдяки послабленню карантинних обмежень в основних країнах-імпортерах;
  • Активне збирання врожаю сої в Латинській Америці;
  • зниження цін на кукурудзу, через що США розширюють посівні площі під соєю;
  • відновлення попиту на олійні та продукти їхньої переробки у Китаї.

Ситуація на ринку олійних в Україні

Ріпак. Попри зростання вартості ріпаку на світових ринках, в Україні ціни на цю культуру майже не змінювалися протягом місяця. Перед новим сезоном спостерігається низька ділова активність, до того ж у виробників лишилися незначні залишки продукції.

Соняшник. Держстат та асоціація «Укроліяпром» надали інформацію, згідно з якою у маркетинговому році 2019/2020 виробництво соняшникової олії може досягти рекордної позначки в 6,6-6,7 млн тонн, експорт — приблизно в 6,3-6,4 млн тонн. Через це переробники змушені конкурувати за сировину, а виробники притримують залишки продукції, адже сподіваються на подальше зростання цін. Підвищуються ціни також внаслідок сезонного зниження залишків сировини в основних країнах-виробниках (Україна, Росія, Аргентина).

Соя. Ціни на сою на світових ринках падають, однак в Україні спостерігається стабільне зростання. У 2019/2020 МР валовий збір виявився нижчим на 23% проти минулого сезону, переробка в Україні зросла, зокрема це стосується виробництва олії, високі темпи експорту зберігаються, внаслідок чого на початку квітня кінцеві залишки сої на 67% були нижчими, ніж у минулому році. Це призводить, як і в сегменті соняшнику, до конкуренції між трейдерами та переробниками за сировину та підвищення закупівельних цін.

Отже, ціни на олійні в Україні переважно продовжують зростати.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf