Вирощування соняшника: поради та секрети

Соняшник перекочував на наші поля з Північної Америки. Зараз там і досі зустрічаються дикорослі види цієї рослини. Історія вирощування соняшника бере початок у ХІХ ст. — саме в цей час була вперше отримана цінна та поживна олія з соняшникового насіння. Ймовірно, аграріям важко й уявити, що ще два століття тому про соняшник мало хто знав! 

вирощування соняшника

Сьогодні соняшник — одна з фундаментальних культур для українських фермерів. З приводу його вирощування існує чимало різних думок. Ми допоможемо вам не заплутатися в аграрних нетрях!

Вибір гібрида

Все починається з правильного вибору гібрида — такого, що якомога краще підходить для ваших полів. Звертайте увагу на ґрунтово-кліматичні умови та на те, які шкідники та хвороби поширені у вашій місцевості. Високоврожайні гібриди, наприклад, можуть повністю реалізувати свій потенціал лише за оптимальних умов на хороших ґрунтах.

Дотримуйтеся правил сівозміни при вирощуванні соняшника

Соняшник має міцну кореневу систему: вона проникає до 3 метрів углиб ґрунту. Тому важливо, щоб у цьому шарі ґрунту було достатньо вологи для рослини.

  • Сіяти соняшник краще після озимих та ярих зернових культур, зернової та силосної кукурудзи.
  • Після кореневих культур (цукрові буряки, люцерна) соняшник можна сіяти лише через 2 роки. 
  • Взагалі не рекомендується вирощувати соняшник після бобових та овочевих культур, ріпаку, льону та конопель. У них є спільні шкідники.

Ґрунти, оптимальні для вирощування соняшника

Соняшник не надто вибаглива рослина, однак він дуже погано ростиме на піщаних і важких глинистих ґрунтах, суглинках з великим вмістом вапна, а також на заболочених ґрунтах. Оптимальна величина рН ґрунту для соняшнику має становити від 5,7 до 7,0.

Коли краще сіяти соняшник? 

На строки сівби соняшнику безпосередньо впливають:

  • температура ґрунту та повітря;
  • достатня кількість вологи у ґрунті;

Оптимальна температура ґрунту для сівби соняшника становить від +10 до +12ºС. Більш ранній посів культури проводити недоцільно, адже тоді існує ризик ураження рослини різноманітними шкідниками та хворобами. Насіння сортів рекомендується загортати на глибину 5–6 см, а насіння сортів — на глибину 6-8 см. Це сприятиме отриманню рівних і дружних сходів. Через тиждень після сівби рекомендується провести досходове боронування. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf