У посівах озимої пшениці на Київщині активізувалися хлібні клопи

Посіви на Київщині заселили чимало шкідників протягом травня. Несприятливі погодні умови останнього місяця весни спричинили їхню підвищену активність. Результати проведеного фітомоніторингу свідчать про те, що в посівах озимих культур продовжують живлення клоп шкідлива черепашка та елія гостроголова. Про такий фітосанітарний стан полів інформує ГУ Держспоживслужби у Київській області. 

 У посівах озимої пшениці на Київщині активізувалися хлібні клопи | MIZEZ

Шкодочинність хлібних клопів

У повідомленні йдеться про те, що фітофаги пошкоджують посіви з часу появи на озимій пшениці й аж до відльоту на зимівлю. Шкодять рослинам переважно личинки. Пошкоджене ними зерно деформується, його маса істотно знижується, а вміст клейковини зменшується. Борошно, виготовлене з такого зерна, буде дуже низької якості. 

“Шкодочинність клопів не обмежується погіршенням якості зерна. В пошкодженому зерні знижуються і посівні якості насіння, яке виражене зазвичай пошкодженням зародка зернівки”, — пояснюють експерти Держспоживслужби. 

Перевищення економічного порогу шкодочинності настає, якщо у посівах сильних і цінних сортів пшениці знаходять понад 2 личинки клопів на м², у решті посівів — від 4 до 6 екземплярів на м², а у насіннєвому ячмені — до 10 личинок на м². Тоді потрібно провести інсектицидний обробку посівів задля збереження якостей зерна.

Оптимально оприскувати поле у першій декаді червня — якраз тоді, коли на посівах від 5 до 15% личинок клопа шкідливої черепашки третього віку. 

Нагадуємо, що в посівах озимої пшениці зараз дуже активно поширюється септоріоз в комплексі з борошнистою росою. Подекуди посіви уражені бурою листковою іржею. Гельмінтоспоріоз та ринхоспоріоз поширюються на полях із ярими зерновими.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf